Angelina Jolie ulazi u politiku, savjetuje je Bosanka Arminka Helić

Magazin Us Weekly objavio je da se glumica i režiserka Angelina Jolie sprema za ulazak u politiku Velike Britanije i to prvenstveno zahvaljujući Bosanki Arminki Helić.

Arminka Helić, nekadašnja savjetnica bivšeg britanskog šefa diplomatije Williama Haguea, vrlo je uticajna osoba u politici Velike Britanije. Helićeva je jedna od sedam žena u Domu lordova koja je ušla u Gornji dom britanskog parlamenta kao doživotni član, nakon što ju je u avgustu 2014. godine engleska kraljica Elizabeta II imenovala za baronesu zbog zasluga za Ujedinjeno Kraljevstvo

Izvori magazina Us Weekly navode da je 40-godišnja glumica bliska prijateljica sa Helić i da se priprema za potpunu posvećenost politici kroz Vladu Velike Britanije.

“Arminka pomaže Angelini da donese odluke o svojim budućim političkim koracima. Angie je smatra svojom mentoricom”, navodi us Weekly.

Njihovo prijateljstvo datira iz 2012. godine kada je Helić bila savjetnica bivšeg britanskog šefa diplomatije Williama Haguea. Zbližile su se kroz projekte borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Prošle godine objavile su kolumnu u listu The New York Times u kojem su apelirale za pomoć sirijskim izbjeglicama. Prema navodima istog izvora, Jolie Helić smatra bliskom prijateljicom u koju ima veliko povjerenje i stalni je gost porodice Jolie i Pitt.

Arminka Helić je rodom iz Gračanice, a u Britaniju je otišla kao izbjeglica 1992. godine, nakon čega je završila niz prestižnih škola, da bi na kraju diplomirala na Oxfordu. Ima četiri sestre koje žive u Tuzlanskom kantonu i sve su napravile uspješne karijere.

Jedna od njih je ugledna tuzlanska sutkinja Vildana Helić. Također, jedna od Arminkinih sestara je i ugledna profesorica dr. Nizama Salihefendić, koja predaje na Medicinskom fakultetu u Tuzli.