Angelina nam je dala život dostojan čovjeka

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zgrada u Rogatici čiju je gradnju pomogla holivudska zvijezda Angelina Jolie, a koja je otvorena prije dvije godine, postala je kolektivni centar za izbjeglice koje su nekada bile smještene u bivšoj rogatičkoj Ekonomskoj školi.

Dvospratnica koju sadašnji stanari, ali i mještani Rogatice odmilja zovu ‘Vila Jolie’ ima 11 garsonijera i dva jednosobna stana.

Borki Mandžo (71) iz Rogatice uručeni su ključevi kada je centar otvoren. Kaže da je sudbina htjela da starost dočeka sama i tako dospije ‘u naručje’ Angeline Jolie, piše Dnevni avaz.

‘Nakon godina hodanja i potucanja po tuđim kućama, konačno sam našla dom. Angelina nam je napravila krov nad glavom. Meni ništa drugo u životu nije ni trebalo. Navikla sam se na život ovdje, mada nikad nisam ni zamišljala da ću starost proživjeti u kolektivnom centru.

Nevolja me natjerala. Ovu sobu sam uredila po sjećanju na svoju kuću u kojoj sam nekada živjela s majkom, sestrom i braćom. Ipak, najteže od svega mi pada ta samoća između četiri zida i praznici koje provodim sama’ – kaže Mandžo.

U stanu do njenog živi i Lena Babić (80). Starica iz Vojnina, sela kod Goražda, bez ikog svog u izbjegličkom potucanju bila je i u Srbiji, ali se vratila nazad u Rogaticu.

Do prije dvije godine sobu je dijelila s mlađom sestrom Marom, koja je umrla u centru.

‘U životu koji mi je ličio na tamu svjetlost dana unio je susret s Angelinom ovdje, u Rogatici. Dirnula ju je naša izbjeglička patnja. Evo, izgradila nam je stanove i vratila život dostojan čovjeka. Da Angeline nije bilo, možda nikada ne bismo imali toplu sobu. Sada imam kutak u kojem ću umrijeti. Bojala sam se da ne umrem kao beskućnica’ – kazala je Babić.

‘Vila Jolie’ jedina je kuća i za Gorana Markovića, koji živi sam u stanu od 30 kvadrata.

‘Svaki stan ima svoje kupatilo, kuhinju, udobnost. Čitav život sam sanjao o ovakvom krovu nad glavom. Potucao sam se po tuđim kućama, bio u nekoliko kolektivnih centara, sad, konačno, živim lijepo’ – tvrdi Marković.

U centru imaju veliku dvoranu za slavlja i zajedničku prostoriju u kojoj piju kafu i druže se.

Novi stanovi u ‘Vili Jolie’ potpuno su opremljeni i to je jedina zgrada koja je izgrađena u Rogatici nakon rata u BiH. Kako je pojasnila Mandžo, stanovi pripadaju Općini, ali će u njima moći biti dok su živi.

‘Jedini problem s kojim se susrećemo jeste taj što stanovi nisu na nas prepisani. Doživotni smo korisnici, ali ih poslije nas ne može koristiti niko od naše rodbine. Stanovi će ostati Općini’ – kazala je Mandžo.

(VisokoIN)

Više vijesti