Antitijela nastala u borbi protiv obične prehlade djelotvorna i protiv korone

Znanstvenici sa Sveučilišta Francis Crick i London otkrili su to nakon što su razvili visoko osjetljiv test na covid antitijela. Prilikom usporedbe testova krvi covid pacijenata s uzorcima krvi osoba koje nisu zaražene otkrili su da neki od zdravih sudionika testiranja u sebi već imaju antitijela koja mogu napasti virus SARS-CoV-2 , bez obzira na to što nikad dotad nisu oboljeli od bolesti covid-19.

Zaključili su da su se njihova antitijela formirala zbog izlaganja drugim virusima koji imaju strukturnu sličnost s novim koronavirusom, prenosi Zimo.

Kako bi dodatno provjerili svoje otkriće, proučili su još 300 uzoraka krvi koje su prikupili i prije izbijanja pandemije, odnosno uzorke krvi koji su prikupljeni u periodu između 2011. i 2018. godine. Osim nekolicine tih uzoraka, većina ih je imala antitijela koja su nastala kao posljedica reakcije imuniteta na običnu prehladu.

Od navedenih 300 uzoraka, uzorak svake dvadesete odrasle osobe formirao je antitijela koja su reagirala i na virus SARS-CoV-2, a najviše ih je pronađeno u uzorcima djece u dobi između 6 i 16 godina.

Djeca imaju najviše tih antitijela jer su sklonija većem izlaganju drugim sojevima koronavirusa, a to objašnjava i zašto su manje ranjiva na teži oblik bolesti COVID-19, pojasnio je autor studije Kevin Ng.

Šiljasti protein virusa SARS-CoV-2, koji je ključan za ulazak virusa u zdravu stanicu, sastoji se od dva dijela, S1 i S2. Dok je S1 zadužen za vezanje za stanicu, S2 mu omogućuju da u nju i uđe. Studija je pokazala da su S2 dijelovi novog koronavirusa slični u strukturi koronavirusima obične prehlade, što formiranim antitijelima pomaže u borbi i protiv novog koronavirusa.

Ipak, to otkriće traži dublja istraživanja, pa je u tijeku i opsežnija studija koju provode dva fakulteta londonskog sveučilišta.

Vezani članci

Preminula Marina Tucaković

Visokoin.com

Danis Tanović objavio da ima koronu: ‘Iako sam dva puta vakcinisan, dobio sam Covid i osjećam se loše…’

VISOKOIN.COM

Mladalački dani Čolu vezuju za ovu svjetsku pjevačicu

Visokoin.com

Megan Fox u prozirnoj haljini privukla pažnju javnosti na dodjeli nagrada MTV-a

Visokoin.com

Večeras na Federalnoj televiziji nova serija ‘Stručni štab’. Autori su iz ekipe portala Šatro.info

Visokoin.com

Nevakcinisani izloženi 11 puta većem riziku od smrtnog ishoda zaraze COVID-19

VISOKOIN.COM