Antitijela nastala u borbi protiv obične prehlade djelotvorna i protiv korone

Znanstvenici sa Sveučilišta Francis Crick i London otkrili su to nakon što su razvili visoko osjetljiv test na covid antitijela. Prilikom usporedbe testova krvi covid pacijenata s uzorcima krvi osoba koje nisu zaražene otkrili su da neki od zdravih sudionika testiranja u sebi već imaju antitijela koja mogu napasti virus SARS-CoV-2 , bez obzira na to što nikad dotad nisu oboljeli od bolesti covid-19.

Zaključili su da su se njihova antitijela formirala zbog izlaganja drugim virusima koji imaju strukturnu sličnost s novim koronavirusom, prenosi Zimo.

Kako bi dodatno provjerili svoje otkriće, proučili su još 300 uzoraka krvi koje su prikupili i prije izbijanja pandemije, odnosno uzorke krvi koji su prikupljeni u periodu između 2011. i 2018. godine. Osim nekolicine tih uzoraka, većina ih je imala antitijela koja su nastala kao posljedica reakcije imuniteta na običnu prehladu.

Od navedenih 300 uzoraka, uzorak svake dvadesete odrasle osobe formirao je antitijela koja su reagirala i na virus SARS-CoV-2, a najviše ih je pronađeno u uzorcima djece u dobi između 6 i 16 godina.

Djeca imaju najviše tih antitijela jer su sklonija većem izlaganju drugim sojevima koronavirusa, a to objašnjava i zašto su manje ranjiva na teži oblik bolesti COVID-19, pojasnio je autor studije Kevin Ng.

Šiljasti protein virusa SARS-CoV-2, koji je ključan za ulazak virusa u zdravu stanicu, sastoji se od dva dijela, S1 i S2. Dok je S1 zadužen za vezanje za stanicu, S2 mu omogućuju da u nju i uđe. Studija je pokazala da su S2 dijelovi novog koronavirusa slični u strukturi koronavirusima obične prehlade, što formiranim antitijelima pomaže u borbi i protiv novog koronavirusa.

Ipak, to otkriće traži dublja istraživanja, pa je u tijeku i opsežnija studija koju provode dva fakulteta londonskog sveučilišta.

Vezani članci

Dirljiva poruka profesora koju je poslao maturantima: Vrijedi se strpiti, vjerujte!

Visokoin.com

Rak jajnika i dalje se otkriva u uznapredovaloj fazi: Ovo su česti simptomi

VISOKOIN.COM

Vakcinisala se i Jelena Karleuša: Nisam ništa osjetila

Visokoin.com

Zašto muškarci biraju starije žene za seks

VISOKOIN.COM

Zašto je spavanje na stomaku opasno za novorođenčad?

VISOKOIN.COM

Sarajevski reper Sajfer predstavio novi spot: Doživite “Milano” (VIDEO)

VISOKOIN.COM

Unesite komentar