ANUBiH neće biti pokrovitelj Rječnika bosanskog jezika

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Akademija nauke i umjetnosti BiH (ANUBiH) povukla je odluku o pokroviteljstvu za “Rječnik bosanskog jezika” autora Dževada Jahića.

Iz ANUBiH je saopćeno da je na osnovu člana 83. Stauta ANUBiH Izvršni odbor ANUBiH na svojoj 34. sjednici održanoj 30. 10. 2015. godine donio odluku da se povlači odluka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine o davanju pokroviteljstva „Bošnjačkoj asocijaciji 33“ za izdavanje djela „Rječnik bosanskog jezika“ autora Dževada Jahića, data 2. marta 2011. godine.

U tekstu odluke navodi se, između ostalog, sljedeće:

– Traži se od „Bošnjačke asocijacije 33“, njenih suizdavača „Rječnika bosanskog jezika“ i izdavača da u impresumu, podacima o katalogizaciji i drugim stranicama kojima se identifikuju ova izdanja ni pod kojim uslovima i ni u kakvoj formulaciji ne navode Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine kao pokrovitelja budućih izdanja.

– Moli se Odjeljenje humanističkih nauka ANUBiH da razmotri objavljene tomove „Rječnika bosanskog jezika“ čiji je autor gospodin Dževad Jahić i da svoje mišljenje dostavi Izvršnom odboru ANUBiH.

1. Nije postojalo odobrenje organa ANUBiH tadašnjem Centru za leksikologiju i leksikografiju da se da pokroviteljstvo Rječniku, niti da se akademik Muhamed Filipović označi kao lice koje predstavlja pokrovitelja

2. Nijedan organ ANUBiH nije odobrio stavljanje loga ANUBiH na Rječnik, budući da ANUBiH nije bila ni izdavač, ni suizdavač Rječnika (zapisnik sa sjednice Izvršnog odbora od 23. 02. 2011. godine, Ad. 4).

3. S obzirom da su prva dva toma Rječnika već bila objavljena, Odjeljenje humanističkih nauka ANUBiH je na sjednici od 17. 02. 2011. godine zaključilo da treba naknadno prihvatiti pokroviteljstvo, ali ne i suizdavaštvo Rječnika. Ujedno je zatraženo da se u narednim izdanjima izuzmu „sve naznake“ koje bi mogle voditi eventualnom nesporazumu. Za naredna izdanja odlučeno je „da svakako treba ukloniti logo ANUBiH na koricama Rječnika i naziv Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine uz ime „Bošnjačka asocijacija 33“ na naslovnim stranama“ (zapisnik sa sjednice Izvršnog odbora ANUBiH od 23. 02. 2011. godine, Ad. 4). O navedenim zaljučcima predsjednik ANUBiH je dopisom 01-01-136/11 od 02. 3. 2011. godine obavijestio „Bošnjačku asocijaciju 33“. Izdavač Rječnika nije imao obavezu da dostavlja primjerke objavljenih tomova pokrovitelju.

4. Uvidom u tomove 3, 4, 5 i 6 Rječnika konstatovano je da je izdavač promijenjen, umjesto „Bošnjačke asocijacije 33“ kao izdavač se pojavljuje sam autor. Organizacija koja je tražila i dobila pokroviteljstvo dobila je, barem po jednom dijelu impresuma, samo ulogu suizdavača. ANUBiH na ovu promjenu nije skrenuta pažnja, tako da je njena reakcija izostala. Uvidom u tom 7. konstatovano je da ISBN sadrži oznaku – 534 – koja upućuje na pojedinca kao jedinog izdavača. ANUBiH ne daje pokroviteljstvo ili suizdavaštvo pojedincima, pa su stoga ovakve radnje gruba povreda pokroviteljstva.

5. Šesti tom nema vlastiti CIP, tj. nije registriran u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci. Istovremeno ISBN broj je kopiran s petog toma. ANUBiH ne može i ne smije stajati iza ovakvih postupaka.

6. U tomovima 6 i 7, koji su objavljeni 2014. godine, se kao drugi pokrovitelj pojavljuje Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti. O ovome ANUBiH nije bila nikada obaviještena, niti je dala saglasnost za takav postupak. U ime oba pokrovitelja je navedeno ime akademika Muhameda Filipovića. On je označen kao direktor Centra za leksikologiju i leksikografiju ANUBiH, iako mu je ta funkcija prestala 2013. godine (zapisnik sa sjednice Predsjedništva od 28. 5. 2013. godine).

Odluku je potpisao predsjednik ANUBiH, akademik Miloš Trifković.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.