-1.5 C
Visoko
26. Januara 2022.

Artiljerijski napad na bolnicu u Siriji, najmanje 16 poginulih

Artiljerijski napad na bolnicu u Siriji. Najmanje 16 ljudi, od kojih 11 civila, poginulo je u subotu u gradu Afrin gdje je bombardirana bolnica u sektoru pod nadzorom proturskih pobunjenika, navodi nevladina udruga.

Liječnik, tri medicinska djelatnika, tri žene i jedno dijete te pobunjenički zapovjednik su među žrtvama bombardiranja. A meta je bila bolnica al-Chifaa, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

“Gađali su više četvrti u gradu i pogodili bolnicu”, navodi ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahmane.

Artiljerijski napad na bolnicu u Siriji

“Većina žrtava poginula je u bombardiranju bolnice”, objavila je ta nevladina udruga. Dodala je da bi broj žrtava mogao rasti zbog velikog broja ranjenih.

Napadi su izvedeni iz pokrajine Alep “u kojoj su smještene milicije lojalne Iranu i sirijskom režimu predsjednika Bašara al-Asada”, navodi SOHR.

Priopćenjem se oglasila koalicija Demokratske sirijske snage, u kojoj glavnu snagu čine Kurdi, te opovrgnula svaku upletenost u taj napad.

Smješteno u pokrajini Alep, kurdsko područje Afrin osvojile su turske snage u ožujku 2018. uz svoje sirijske saveznike. Odatle su protjerale kurdsku miliciju.

U četvrtak na sjeverozapadu Sirije, najmanje 12 ljudi, među njima borci, ubijeni su u napadu vojske sirijskog režima na pokrajinu Idleb. Koja je zadnje ekstremističko uporište u Siriji.

Rat u Siriji počeo je 2011. iz gušenja prodemokratskih prosvjeda. Prerastao je u složen rat u koji su se umiješale strane sile, ekstremističke skupine. I u kojem sudjeluje brojne raznorodne milicije.

U sukobu je ubijeno gotovo pola milijuna ljudi, prema podacima SOHR-a. Milijuni su raseljeni unutar zemlje te milijuni natjerani u egzil.

Unesite komentar