ASA Prevent u Hrvatskoj kupio zemljište, u novo brodogradilište investirat će desetke miliona eura

ASA Prevent, najveća proizvodna kompanija u BiH i među vodećima u Jugoistočnoj Evropi i vlasnik Salona grupe u Hrvatskoj u sklopu koje proizvodi poznate jedrilice Salona, kupila je zemljišni kompleks uz more u Kaštelima.
Tu će preseliti Salona brodogradilište, otvoriti više od 100 novih radnih mjesta i investirati desetke miliona eura. O tome je za Jutarnji list govorio Almir Jazvin iz ASA Preventa.
Kako je kazao, riječ je o velikom projektu.

– Riječ je o zemljišnom kompleksu površine 33.000 kvadratnih metara u Kaštelima, na kojem razvijamo jedan veliki projekt koji će nuditi raznolik sadržaj. Dio ponude će biti namijenjen za treće osobe, dio je vezan uz proizvodnju jedrilica i brodova, odnosno, brodogradnju i usluge vezane uz brodogradnju. Bit će tu izvjesno i drugih komercijalnih prostora za nove poslovne partnere. U Kaštelima planiramo sagraditi do 12.000 metara kvadratnih zatvorenih objekata. Razgovarali smo s čelnicima Grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije i naišli smo na bezrezervnu podršku u segmentima njihove pojedinačne odgovornosti, na čemu i ovom prilikom želimo zahvaliti – kazao je Jazvin.

Ovaj projekat značiće i povećanje kapaciteta brodogradilišta.

– Salona na godišnjoj razini proizvodi 15 do 20 jedrilica. Otvaramo nova tržišta od Japana do Norveške, vraćamo se na stara tržišta poput Italije, SAD nam predstavlja važnu platformu za daljnje širenje… Hrvatska je broj jedan tržište u svijetu što se tiče čartera, želimo iskoristiti tu tržišnu poziciju i razviti entry model Salone namijenjen čarter-tržištu i to već od 2023. godine. Osim toga, razvijat ćemo Salonu kao premium brend u novom segmentu ekološki osviještenih plovila. Strateški nam je cilj ući u segment katamarana. Strateški cilj ulaska u segment proizvodnje katamarana namjeravamo ostvariti do 2025. godine. Dotad Salona ima cilj postati i karbon neutralan brend. Lokacija u Kaštelima nam sve to omogućava, tako da smo prvi put u situaciji da možemo razmišljati o mnogo široj ponudi – ispričao je Jazvin.

U planu su i dodatna zapošljavanja.

– U prvoj fazi sigurno će raditi između 80 i 100 radnika, a očekujemo da će taj broj narasti i do 200, ali je preuranjeno govoriti o takvoj brojki. Prva faza trebala bi biti dovršena do drugog kvartala 2022. godine, a konačan oblik i sadržaj do 2025. godine.

On je pojasnio šta za Salona grupu znači kupovina ovog zemljišnog kompleksa u Kaštelima.

– Salona je vodeći brand u segmentu premium jedrilica ili performance cruisera. Podsjetio bih da je Salona 2008. godine proglašena svjetskim brodom godine u Europi i SAD-u, što je dotad bio nezamisliv pothvat. Novi dom Salone dokaz je posvećenosti ASA Prevent grupe tradicionalnim industrijama. U Hrvatskoj je to brodogradnja. Salonu pozicioniramo kao pionira u jedrilicama na električni pogon, a usput želimo i nadalje jačati njezin brend i proširiti lepezu usluga i proizvoda. U planu su nam nove usluge, uključujući planove servisa, suhog veza, ali započeti i proizvodnju katamarana.

Unesite komentar