da block

Ashton je danas bila vrlo jasna, presuda ‘Sejdić-Finci’ mora biti implementirana

da block

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick Moon kazao je večeras da je visoka predstavnica Evropske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku Catherine Ashton, koja je danas posjetila Sarajevo, bila vrlo jasna u svojoj izjavi političarima u BiH.

Ashton je danas izrazila veliko razočaranje što od njene posljednje posjete BiH prije šest mjeseci, kada je bila s tadašnjom američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, nije ostvaren nikakav napredak.

Ona je upozorila da pitanje implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava ‘Sejdić- Finci’ neće nestati, nego će tek izvršenje presude omogućiti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da bi BiH mogla podnijeti kredibilan zahtjev za članstvo u EU.

‘Bh. lideri trebaju u zjedničkom djelovanju demonstrirati stanovnicima u BiH da su sposobni povesti ovu državu prema Evropskoj uniji. Bila bi šteta i veliko razočarenje ako bi se politički lideri sada samo povukli iz ovog procesa’ – istaknuo je Moon.

Podsjetio je da su politički lideri došli do nekog zajedničkog rješenja tokom sastanaka u Bruxellesu, a taj model implementacije je još uvijek ‘na stolu’ iako se on može mijenjati i prilagođavati u cilju zadovoljanja svih učesnika u procesu.

‘Postoje još tri prijedloga za implemetaciju presude koja su u Parlamentarnoj skupštini BiH, a koje je moguće primjeniti no moguće je predložiti i neki drugi model ‘- smatra Moon.

Presuda mora biti implementirana veoma brzo, naglašava Moon, bez toga BiH neće moći nastaviti dalje negirajući ljudska prava velikom dijelu svog građanstva.

(VisokoIN/Fena)