AstraZeneca će zemljama EU osigurati 40 miliona doza vakcine

Izvršni direktor kompanije AstraZeneca Pascal Soriot rekao je da će u prvom tromjesečju ove godine Evropskoj uniji (EU) isporučiti ukupno 40 miliona doza vakcine protiv nove vrste koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Članovi Komisije za javno zdravstvo i industriju Evropskog parlamenta (EP) održali su video konferenciju sa rukovodiocima različitih farmaceutskih kompanija koje proizvode vakcinu protiv koronavirusa.

Soriot je objasnio da su razvili vakcinu za koju je dokazano da je sigurna i efikasna u kliničkim ispitivanjima koja su trajala osam mjeseci.

Izjavljujući da su uspostavili mnoge lance opskrbe s 20 partnera iz 15 zemalja za proizvodnju vakcina, Soriot je rekao da “trenutno proizvodimo 100 miliona doza vakcine mjesečno širom svijeta. Ova brojka će se povećati na 200 miliona doza mjesečno nakon aprila”.

Soriot tvrdi i da “ne profitiraju od vakcine protiv COVID-19” te je naglasio da na svijetu živi oko osam milijardi ljudi, a potreba za vakcinom je ogromna.

“Činimo sve što možemo kako bismo osigurali 40 miliona doza vakcine u prvom kvartalu 2021. godine”, istakao je Soriot navodeći da će se povećati ponuda vakcina u zemlje EU-a.

Izvršni direktor CureVac-a Franz-Werner Haas izjavio je da su njihove vakcine u preliminarnim procjenama bile učinkovite i protiv varijanti u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Haas je objasnio da očekuju da će vakcina koju su razvili biti odobrena za upotrebu od juna u EU.

Količine isporuke vakcina protiv COVID-19 često su predmet rasprave između EU i farmaceutske kompanije AstraZeneca.