Austrija zabranjuje ustaške simbole

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Austrijska vlada planira proširenje zabrane korišćenja ekstremističkih političkih simbola, čime će biti zabranjeno i korišćenje ustaških simbola, koji se svake godine u Blajburgu mogu vidjeti prilikom komemoracije pristalicama pronacističke Nezavisne Države Hrvatske, uglavnom ustašama, ubijenim u tom mjestu u Austriji na kraju Drugog svjetskog rata.

Vlada ove nedjelje šalje u parlament na razmatranje odgovarajući nacrt zakona, u kojem su sada, pored nacističkih, i simboli terorističkih i, kako se navodi, “uporedivih” grupacija.

Izmjena zakona je bila neophodna prije svega zbog ustaških simbola koji su godinama nošeni na komemoraciji u Blajburgu, bez da su izvršne austrijske vlasti imale mogućnost, iako su znale pozadinu, da reaguju.

“Novi zakon teba da obuhvati sve organizacije političkog islama i drugih nasilnih ideologija, kao i onih koje su u suprotnosti s demokratskim osnovnim vrijednostima”, ukazuje se iz vlade.

Ubuduće, pored ustaških simbola, biće zabranjeni i simboli Muslimanskog bratstva, kao i kurdske Radničke partije Kurdistana (PKK) i palestinskog Hamasa.

Novi zakon, kako je predviđeno, treba da stupi na snagu 1. marta, odnosno prije iduće komemoracije u Blajburgu.

Kazne za nošenje zabranjenih simbola biće do 4.000 evra ili zatvor do mjesec dana.

U slučaju ponavljanja kazna ide do 10.000 evra i šest mjeseci zatvora.

TOP VIJESTI

Više vijesti