Avaz državi dužan više od 600 hiljada maraka poreza

Nakon šestogodišnje pauze, inspektori Uprave za indirektno operezivanje iz Odjela za kontrolu velikih poreznih obveznika posjetili su «Avaz» i ustanovili da je firma na nezakonit način pokušala iskoristiti pravo odbitka ulaznog PDV-a za kupljeni avion «Cesna» u iznosu od 600 hiljada maraka.

I mada su u Avazu očekivali da inspektori nastave kontrolu od perioda s kojim su okončali posljednju kontrolu tj. da kontrolišu poslovanje za period od januara 2008. do 31. decembra 2011. godine, to se nije desilo jer su inspektori, iz samog vrha UIO-a, pred sami početak kontrole dobili obavezujuću instrukciju po kojoj su bili dužni izvršiti kontrolu obračunavanja i plaćanja PDV-a za period poslovanja Avaza od svega četiri mjeseca 2012. godine.

(Ne)očekivano, uslijedio je «fiskalni šok“. Naime, nakon što su inspektori UIO-a okončali djelimičnu kontrolu poslovanja Avaza, polovinom juna 2012., sačinili su zapisnik i uručili ga ovlaštenim predstavnicima Avaza.

Sadržajem zapisnika inspektori UIO-a Siniša Kravec i Ćamil Habibović utvrdili su da Avaz, kao poreski obveznik, nije izmirio dospjele poreske obaveze na ime PDV-a u iznosu od 606.108 KM.

(VisokoIN)