Avaz i Radončić su tjerali Angelinu iz Sarajeva!

SDA ističe da je upravo Avaz vršio pritisak i davao svesrdnu podršku nekim udruženjima koja su bila protiv snimanja filma “U zemlji krvi i meda”

Ako je Angelina Jolie ozbiljno razmislila prije nego što je rekla da će, što se rediteljskog posla tiče, ostati na prvijencu, vjerujemo da se već pokajala. Jer, u postratnoj “zemlji krvi i mesa”, kako je nazva Milan Bandić, u toku su događanja koja bi poznatoj scenaristici sigurno mogla poslužiti za drugi dio filma.

U petak je Savez za bolju budućnost pokrenuo online peticiju za javno izvinjenje zbog “historijske greške Sulejmana Tihića i Harisa Silajdžića” rediteljki Angelini Jolie, ali ne samo njoj nego i žrtvama agresije. U čemu je “historijska greška”? U saopćenju SBB-a se podsjeća na 13. oktobar 2010, “kada je Vlada FBiH, koju je činila koalicija SDA i Stranke za BiH, odlukom svoga potpredsjednika donijela odluku i o poništenju odobrenja za snimanje filma Jolie u BiH…”.

Ti “oholi lideri”

SBB to naziva “nedržavničkim i uvredljivim činom vlasti personificirane u liku Tihića i Silajdžića”… “oholih lidera koji su Jolie otjerali iz zemlje”, za njih ova odluka je “sramna, antidemokratska i antikulturna.” Izračunali su da je BiH oštećena, zbog neobavljenog snimanja filma u njoj, za više od milion dolara. Salmir Kaplan, federalni ministar kulture i sporta, smatra da je “ovo što radi Radončić nastavak kontinuirane, neodgovorne politike podmetanja, podvala i laži jednog političara i vlasnika novine…”.

“Prema zakonu, federalna Vlada nije ta koja izdaje odobrenja za snimanje filmova na prostoru FBiH, nego to isključivo radi federalno Ministarstvo kulture i sporta”, ističe Kaplan, dodajući “ako iko treba da se izvinjava, onda je to prije svih upravo Fahrudin Radončić. Ukoliko je kratkog sjećanja, preporučujem mu da prelista svoje novine u danima o kojima govori”, napominje ministar, navodeći nekoliko tadašnjih tekstova iz Avaza.
“Oni su bili podrška satanizaciji ovog filma”, naglašava Kaplan.

Jedan od tih tekstova ima nadnaslov ‘Avaz otkriva’, a naslov ‘Ljubav nakon silovanja’?! U tekstu se govori o tome zašto Pink nije htio učestvovati u Angelininom projektu, pa se navode izjave vlasnika i glavne urednice ove televizije. “Ono što je sigurno tačno jeste da se radi o ljubavnoj priči koja je izrasla iz silovanja’, rekao je Željko Mitrović. Lajla Torlak je decidnija: “Sve vrijeme rata sam bila u Sarajevu i kada sam vidjela o čemu se radi u filmu, došlo mi je da povraćam – srpski vojnik siluje muslimanku, odsijeca joj dojku, i onda se rađa ljubav između njih dvoje. To je previše”! Interesantno je to da se taj tekst objavljuje 13. oktobra, u danu “historijske greške”.

Nakon toga su uslijedile reakcije bh. javnosti, posebno umjetnika. Oslobođenje je donijelo anketu o tome, pa i izjavu kantonalnog ministra kulture i sporta Emira Hadžihafizbegovića: “Je li tako zahvaljujemo (A. J) što je, bez obzira na dehumanizirani Hollywood, došla – i posjetila našu sirotinju u Goraždu? Je li tako zahvaljujemo što je angažovala pet ili šest bosanskohercegovačkih glumaca, a Zani Marjanović dala glavnu ulogu? Da li joj tako želimo zahvaliti? Da umjesto informacija o zemlji opasnog življenja i ekstremista koji dižu policijske stanice u zrak, u svijet treba da ode priča o Bosni u kojoj holivudske zvijezde šetaju svoju djecu?”

”Silovane Bošnjakinje nisu bile glumice”

Dnevni avaz, međutim, tada, između ostalog, piše da je scenarij “s pravom šokirao žrtve silovanja i javnost… Tačno je da priča govori o Bošnjakinji koja se zaljubljuje u svog silovatelja, pripadnika agresorske vojske.” A u prilogu Sedmica istina, list donosi lični stav Nedžada Latića.

‘Silovane Bošnjakinje nisu bile glumice”, u kojem stoji: “Svi kulturni radnici, posebno reditelji i glumci, svrstali su se na stranu ‘umjetničkih sloboda’ i prava na ‘umjetničku istinu’ u slučaju najavljenog snimanja filma Angeline Jolie u Sarajevu… Kako stvari sada stoje, barem u Sarajevu, priča se vraća na početak – Jolie, kao najslavnija i najljepša glumica današnjice može da snima svoj film, a silovane žene treba još jednom silovati u ime ‘umjetničke istine’, kako su to učinili novinari u posljednjem broju Dana.”

Inače, Fahrudin Radončić, u petak uveče, u emisiji “In medias res”, hrvatske TV kuće je rekao: “Ovaj će film za Bošnjake vjerovatno ličiti na ‘Šindlerovu listu’ kada su u pitanju Jevreji…” No, Avaz (2010), kroz pero Latića pita: “Koliko je napisano romana i snimljeno filmova sa tematikom ratnih stradanja Jevreja? Ima li ijedna slična priča onoj koju nudi Angelina Jolie u svom filmu? Sigurno da nema!”.

Povodom online peticije, oglasila se i SDA s tvrdnjom da SDA i njeni ministri, pogotovu ne njen predsjednik Sulejman Tihić, nikada nisu podržali jednostranu odluku tadašnjeg ministra kulture i sporta u Vladi FBiH Gavrila Grahovca o zabrani filma… SDA ističe da je “upravo D. avaz vršio pritisak i davao svesrdnu podršku nekim udruženjima koja su bila protiv toga, što je vjerovatno uticalo na ministra da poništi prethodno datu saglasnost…”, podsjećaju u SDA, te pozivaju Radončića da se izvini i redateljici i žrtvama.

Kaplan traži i izvinjenje umjetnicima i federalnom Ministarstvu kulture, otkrivajući da se upravo njemu obratila glumica Zana Marjanović prije odlaska u Ameriku i prije susreta ekipe filma s predsjednikom Obamom. “Zana mi je rekla da će Angelina Jolie, ukoliko država ne stane iza projekcije filma, ovu sama organizovati za stotinjak osoba, ali federalno Ministarstvo kulture i sporta oko toga nije imalo nikakvih dilema, te je, na zvaničan prijedlog Udruženja Magacin Kabare, iniciralo dolazak Jolie u Sarajevo i prikazivanje filma u Zetri pred 6.000 gledatelja i, kao pokrovitelj, snosilo najveći dio troškova uspješne bh. premijere. Dio troškova je snosilo i kantonalno ministarstvo, a dio, za crveni tepih, i sam grad”, objašnjava Kaplan.

(VisokoIN)