Azra Radončić, najbogatija samohrana majka u BiH

Azra Radončić (novopečena vlasnica Avaza d.o.o., Avaz-roto pressa d.o.o. i GIK OKA), u svega nekoliko mjeseci razvela se od svog supruga Fahrudina Radončića, i vjerovatno postala najbogatija samohrana majka u BiH, a samim tim i najpoželjnija «samohrana majka». Hronološki, to je izgledalo ovako: 22. maja Azra i Fahrudin Radončić sporazumno su se razveli, da bi već u junu Azra u Općinskom sudu u Sarajevu podnijela tužbu protiv Fahrudina Radončića radi podjele imovine. Po prijedlogu Fahrudina Radončića, njegova bivša žena je postala vlasnica Avaza, zatim dionica u GIK OKO i dvoetažnog stana od 160 kvadrata u zgradi Importanea.

GORE SLOVA, DOLJE LOVA

Već 5. jula Azra Radončić postala je vlasnica Avaza, a samo dan kasnije, prema ugovoru sačinjenom kod notara Samira Muslića, njen bivši suprug, kao jedini vlasnik Avaz-roto pressa, svoje vlasništvo je prenio na Avaz. Prema tom ugovoru Radončić je za 200 miliona KM Avaz-roto press, «ustupio» Avazu, odnosno novom vlasniku te kompanije Azri Radončić. Prvih pola miliona maraka Radončiću je plaćeno odmah po potpisivanju pomenutog ugovora, drugih pola miliona bit će mu plaćeno početkom narednog mjeseca, a ostatak od 199 miliona KM bit će mu isplaćeno u naredne tri godine, zaključno sa 31. decembrom 2015., u ratama od 97, i dva puta po 66 miliona KM.

Očigledno brakorazvodna, a zatim i pravno-imovinska vratolomija utemeljitelja, intelektualca, neimara i predsjednika Fahrudina Radončića nije ništa drugo do ismijavanje pravne države. I laiku je jasno ko je pravi i stvarni gospodar Avazovog poslovnog carstva, a kao što svi znamo papir trpi sve, pa tako i Radončićeve nebuloze koji će sa trona medijskog tajkuna, po vlastitom izboru, preko noći pasti na «skromnog» predsjednika stranke; izuzme li se 200 miliona maraka koje mu Avaz, odnosno njegova nova vlasnica, a bivša supruga Azra (ne)će isplatiti u naredne tri godine. Bez obzira koliko providne bile pravne smicalice Fahrudina Radončića, «fiktivni» razvod braka i (ras)podjela imovine koje se, sebe radi, morao makar privremeno osloboditi, kao i teškog bremena vlasništva svih «pojavnih oblika» Avaza, to za sobom ipak povlači brojna pitanja sa mogućim teškim, a pogotovo skupim posljedicama.

No, vratimo se sporazumnom razvodu braka, dodjeli Avaza i «ustupanju» Avaz-roto pressa za 200 miliona KM bivšoj supruzi Azri Radončić. U toj pravnoj operaciji glavnu ulogu odigrali su advokati Fahrudina Radončića, Nedim Dobojlić, i Azre Radončić, Asim Crnalić. U telefonskom razgovoru advokat Crnalić potvrdio nam je da je u toj pravnoj stvari zastupao Azru Radončić, ali nije bio spreman iznositi bilo kakve detalje. «Za razliku od vas novinara, ja stvari gledam iz drugačijeg, pravnog ugla i to je sve što vam mogu reći», bio je kratak odgovor advokata Crnalića.

FAHRUDIN, FIZIČKO LICE

Činjenica je kako se već duže vremena spekulisalo da se Fahrudin Radončić namjerava razvesti od svoje supruge Azre. Njihov brak, navodno je godinama bio u problemima zbog Radončićevih izvanbračnih veza, od kojih je najozbiljnija bila ona sa Almom Ferović, operskom pjevačicom i članicom užeg rukovodstva Saveza za bolju budućnost. Međutim, na taj radikalni potez Radončić se navodno nije mogao odlučiti, upravo zbog problema podjele u braku stečene imovine, s obzirom da kada su se vjenčali, ratne 1994., Fahrudin Radončić od imovine nije imao ništa, izuzimajući stan na Koševskom Brdu. Sam Radončić imao je iskustva sa razvodom, s obzirom da se razveo od svoje prve supruge Snježane Rakonjac (koja je prva rodica Duške Jurišić, glavne i odgovorne urednice Dana). Prema navodima njegovih saradnika, Fahrudin Radončić dugo vremena bio je opterećen «problemom» razvoda sa Azrom, a onda je kao grom iz vedra neba «pukla» vijest da su se Fahrudin i Azra ipak sporazumno razveli i da je Radončić sve «velikodušno» predao i «ustupio» svojoj bivšoj supruzi. Dakle, prvo se postavlja pitanje «sporazumnog» razvoda braka, odnosno kakvu vrstu sporazuma su postigli bivši supružnici prije nego što su i zakonski okončali svoju bračnu vezu? Prema mišljenju pravnih i finansijskih eksperata koje smo kontaktirali, vrlo je moguće da su buduće odnose, prava i obaveze, bivši supružnici Radončić regulisali posebnim ugovorom koji nije dostupan javnosti, ali jeste njihovim pravnim zastupnicima, odnosno advokatima. Drugim riječima, male su šanse da bi se Radončić tek tako odrekao Avazovog poslovnog carstva, a da se prije toga ničim nije osigurao.

Druga garancija jeste 200 miliona KM, što je nerealno visoka cijena koju Avaz, odnosno Azra Radončić treba isplatiti Fahrudinu za preuzimanje Avaz-roto pressa. I do te cijene vjerovatno se došlo «sporazumno». Naime, upisana knjigovodstvena vrijednost Avaz-roto pressa je 818 hiljada KM, a prikazana godišnja dobit te kompanije kreće se između četiri i šest miliona KM. Dodaju li se ovome i vrijednosti nekretnina, u prvom redu Avazovog Twist Towera, realna vrijednost Avaz-roto pressa vjerovatno ne bi premašila ni polovinu cijene koju za tu kompaniju treba da plati Avaz, odnosno Azra Radončić. Cijelu operaciju odbacivanja «balasta» Avazovog poslovnog imperija Radončić je prema mišljenju mnogih pokrenuo da bi izbjegao stupicu sukoba interesa prilikom preuzimanja obećanog mu Ministarstva sigurnosti. Ali, ima i onih koji vjeruju da je Radončić djelovao preventivno, odnosno kako se cjelokupne imovine barem formalno-pravno «kutarisao» prije usvajanja Zakona o porijeklu imovine.

Na kraju, ostalo je još nekoliko pitanja na koje niko ne može dati odgovor. Naime, pravno je još uvijek upitno ko je zapravo vlasnik Avaz-roto pressa. Činjenica jeste da ga je Radončić za 200 stotine miliona KM «ustupio» kompaniji Avaz, odnosno Azri, ali ona, prema važećim zakonima, postat će vlasnik te kompanije tek nakon što u potpunosti isplati gore spomenuti iznos. Ako se to kojim slučajem i desi, što je prema mišljenju naših eksperata gotovo nemoguće, Radončić će kao fizičko lice morati platiti porez na prihod od dvadesetak miliona KM. Bilo kako bilo, ovakvom pravnom farsom Radončić je sam sebi omogućio da ne bude, a zapravo jeste, vlasnik Avaza, da se fiktivno, a zapravo stvarno, razveo od svoje supruge, te da može fiktivno, a zapravo stvarno, nastaviti sa svojim ljubavnim, poslovnim i političkim nestašlucima. Tako je Fahrudin Radončić, utemeljitelj i predsjednik, namjeravao jednim udarcem ubiti, ne dvije nego čitavo jato muha. Međutim, ova brakorazvodna i pravno-imovinska vratolomija mogla bi mu se vratiti kao bumerang, oličen u inspekcijskim organima koji bi se prvo trebali pozabaviti pitanjem odakle frizerki Azri Radončić pola miliona maraka koje je Radončiću trebala isplatiti odmah po potpisivanju ugovora o «ustupanju» Avaz-roto pressa kompaniji Avaz?!

(VisokoIN/Slobodna Bosna)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar