Bajramska čestitka Reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić danas je svim vjernicima uputio čestitku povodom nastupajućeg blagdana Ramazanskog bajrama.

Reis je kazao kako će ovogodišnji ramazan ostati upamćen po dugim i vrućim danima, punim džamijama na teravih-namazima, te velikom broju omladine na noćnim kijam-namazima.

“Braćo i sestre, Bajram je vrijeme kad treba da pokažemo posebnu ljubav prema roditeljima, djeci, rodbini, komšijama i prijateljima. Bajram je vrijeme kad treba da mislimo na bolesne i molimo Allaha da ozdrave, da mislimo na radnike, rudare i čuvare mira, da im Allah pomogne u njihovom poslu, da mislimo na omladinu i studente, da im Allah omili vjeru i moral. Treba da mislimo na zarobljenike i mučenike da ih Allah oslobodi iz ropstva, na ovisnike da im Allah olakša, da se odviknu od zla droge i alkohola. Treba da mislimo na sve ljude dobroga srca, da ih Allah čuva od svakog belaja”, kazao je Cerić.

Reis Cerić je posebno naglasio kako je u ovom ramazanu zekat, jedna od temeljnih islamskih dužnosti, shvaćen bolje nego ikad ranije i prihvaćen kao briga svih vjernika. Dodao je kako moli Allaha da blagoslovi sve one koji su dali ili će dati zekat za potrebe zajednice.

Na kraju čestitke, Cerić je svim muslimanima, kako u BiH, tako i u svijetu, zaželio Bajram Šerif Mubarek Olsun. On je istakao da Bajram posebno čestita prognanim, bolesnim i nemoćnim ljudima.

(VisokoIN/AA)