Balašević: Zašto se ne izjašnjavam o Kosovu? Pa, napisao sam „Ne lomite mi bagrenje” ‘86.

Đorđe Balašević će ponovo okupiti „Panonsku mornaricu” u punom sastavu kako bi 5. maja na Trgu slobode u Novom Sadu svim sugrađanima i gostima poklonio veliki koncert.

– Postojale su kombinacije oko raznih dvorana, sala i prostora u gradu, ali ni u jednu nisu uspjeli da nas uklope, godinama već. Svi „Panonski mornari” su jedva dočekali jer i njih prijatelji stalno zapitkuju kako je moguće da smo svirali u Skoplju, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, pa čak i Subotici, Zrenjaninu, a još nikad u svom gradu u ovom sastavu? I znaju da to može da se dogodi samo na Trgu slobode. Jer u svakom drugom prostoru ispalo bi da je novosadski koncert najmanji od svih održanih na dvogodišnjoj turneji…
Zato će „Panonska mornarica” uploviti u svoju matičnu luku te večeri, čim se smrači, sa svih petnaest članova posade na palubi, pa ko dođe na trg da nam mahne, došao je – priča Đorđe Balašević za „Blic”.

Poznati kantautor kaže da je odluku o koncertu ipak donio njegov sin Aleksa koji je htio zabavu za pamćenje povodom 17. rođendana, na koju bi pozvao 200 ljudi.

– Beograd i ja imamo zajedničkih uspomena više nego matorci koji slave zlatnu svadbu. Glavni grad sad definitivno ima neke prioritetnije goste, ne bih da se namećem. Ostaje mi jedino da se nadam da mene u Beogradu mnogi ni ne smatraju za gosta, i da će „Panonska mornarica” sačekati red da se pojavi i u Areni, odakle sam, da ne griješim dušu, već par puta najljubaznije pozivan – kaže Balašević.

– Pitao sam ga: A gdje bi slavio rođoš na stadionu? „Ma, pozvao bih ja čitav grad, da mogu”, rekao je. „E, pa možeš”, ubacila se odmah i Olja, čiji je rođendan koji dan prije. Ona je malo razmažena, njoj Balašević zapjeva na svakom rođendanu, ako joj se prohtije, ali tom danu se uvijek raduje kao djevojčica, i šta god da joj priredimo, čini nam se premalo u odnosu na to.

Dakle, što ne bismo napravili centralnu proslavu naša tri nanizana rođendana, jedne solidne godišnjice braka, Prvog maja, Đurđevdana, proljeća, šta god?

Zvuk za ovaj koncert na Trgu slobode postavljat će isti ljudi koji su zaduženi za ozvučenje koncerta „Metallice” u Beogradu, tako da sa te strane ne bi trebalo da bude bojazni, kao ni da će se sa bine čuti političke parole.

– Ne znam ko bi mogao da uputi stranačku poruku sa moje palube? Na optužbe da se bavim politikom, već godinama se „branim ćutanjem”, i to je jedino što me čini sumnjivim. Kao pjesnik, ‘ajd dobro, kao tekstopisac, bavio sam se svakodnevicom, i najmanje sam kriv što je svakodnevica bila toliko ispolitizovana. Nedavno su me pitali zašto se ne izjašnjavam o Kosovu?

Pa, napisao sam „Ne lomite mi bagrenje” ‘86. Da li je to bila politika? „Za treću smjenu”, „Putuj, Evropo”? Moguće je da se neka od tih pjesama čuje i te večeri, ali one su toliko univerzalne, da ih i najbezveznije stranke mogu komotno puštati na svojim mitinzima. A sve da ih megafonom pozivam ne biračka mjesta, ni to nema puno veze. Nisam ja tako važan kao što to nekima izgleda.

Balašević kaže da pretpostavlja da će postojati razna nagađanja vezana za ovaj nastup.

– Nekad je to dobro, a nekad baš i nije, ali o našoj porodici sve se zna. Ako ne baš sve, onda nam svakako to nije potrebno da se na trgu deremo kao jazavci da bi se vidjelo za šta smo to ili nismo – ističe poznati muzičar.

(VisokoIN)