Balkan ima veliku šansu u turizmu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Turizam se mijenja iz godine u godinu i destinacije koje ne prate trendove mnogo gube. Povećava se značajno broj međunarodnih putovanja i sve više ima turista koji su zasićeni standardnim turističkim destinacijama, što predstavlja veliku šansu za zemlje Balkana.

Destinacije koje žele da privuku što veći broj turista treba da razumiju potrebe i ponašanje tih putnika, kazao je Thiago Ferreira, član Upravnog odbora Udruženja Srbija za mlade i jedan od predavača na Welcome 2017, regionalnoj konferenciji o turizmu koja se danas održava u Sarajevu.

Želje

Konferencija okuplja vodeća imena regiona iz oblasti turističkih djelatnosti sa ciljem na ukazivanje važnosti porodičnog smještaja, kako uspješno razviti turistički proizvod, te kako se istaći u mnoštvu ponuda.

Ferreira ističe da bi turizam na Balkanu mogao mnogo bolje da se promoviše, a najbolji način da se to radi je kroz uključivanje svih koji se bave turizmom, jer su oni zaduženi da dovedu turiste i ispune njihove želje.

– Što se tiče turizma u Sarajevu, smatram da je to već dobro poznata destinacija i ide utabanim stazama. Imamo prilično dobar potencijal koji trebamo iskoristiti na najbolji način, ali prije svega trebamo podizati svijest kod ljudi o bitnosti turizma za cijelu državu, jer ćemo onda podići kompletan nivo ponude, kazao je Faruk Čaluk, direktor Ureda za podršku turizmu Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Turizam online

Robert Petković, web analitičar eCommerca iz Hrvatske, smatra da bi svaki turistički subjekt trebao biti na internetu, ne samo na društvenim mrežama nego imati i svoju web stranicu kojom opisuje usluge.

– U Hrvatskoj je drugačija situacija u odnosu na BiH, jer je razvijen turizam na sjevernom Jadranu koji je namijenjen osobama koje dolaze autima, te onima koji dolaze aviosaobraćajem. U BiH nema takvog tipa turizma, ali je zato zemlja idealna za manje izlete i produžene boravke. Bilo bi dobro razvijati vid turizma koji cilja na kraće odmore koji će se reklamirati na internetu, jer je to prava strategija, poručio je Petković.

(Visokoin.com / Oslobođenje)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.