Balkan ostaje glavna ruta za džihadiste

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

EUROPOL je objavio izvještaj u kojem upozorava da Balkan ostaje meta terorizmu te glavna ruta za konfliktne zone terorista, piše Balkan Insight.

Godišnji izvještaj EU o terorizmu objavljen 15. juna navodi da se teroristi još uvijek pridružuju borbi u Siriji s Balkana, koji ostaje ruta izlaska i ulaska u konfliktne zone Bliskog istoka.

Više od 800 stranih terorista je otputovalo u Siriju sa zapadnog Balkana kako bi se pridružilo borbama. Takozvana Islamska država u međuvremenu je zaprijetila cijeloj regiji.

Zakleli su se da će “rezati glave nevjernicima” te ubijati Srbe, Hrvate i “muslimanske izdajice” na Balkanu.

U izvještaju Europola stoji da je konflikt u Siriji najviše odjeknuo u većinski muslimanskoj Albaniji i Kosovu te u BiH, Makedoniji i Srbiji.

– U nekim dijelovima zapadnog Balkana vođe nekih salafističkih grupa promovišu radikalnu ideologiju. Time izazivaju tradicionalnu dominaciju umjerenog islama u regiji – piše u izvještaju i nastavlja:

“Bosna i Hercegovina, Sandžak (između Srbije i Crne Gore), teritorij na kojem se govori albanski u Srbiji, Makedonija, Kosovo i Albanija su donedavno smatrani glavnim središtima radikalizacije i regrutacije terorističkih boraca za Siriju”, navodi se u izvještaju.

Europski policijski ured upozorava da bi iskustvo ratovanja terorista koji su se vratili na zapadni Balkan moglo predstavljati veliku prijetnju sigurnosti regije.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.