Ban Ki-moon: Bosna i Hercegovina može računati na UN kao partnera

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon sastao se u Sarajevu sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Željkom Košićem i Nebojšom Radmanovićem.

U izjavi novinarima nakon sastanka Ban Ki-moon je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u Sarajevu u vrijeme kada BiH obilježava 20 godina članstva u UN-u.

„Ovaj trenutak je od ključne važnosti jer region ide ka Evropskoj uniji. Zato treba ojačati vladavinu prava i ostale segmente društva. U regionu koji brzo napreduje niko sebi ne smije priuštiti da zaostaje na putu ka evroatlanskim integracijama, a za to je potrebno jedinstvo“, kazao je Ban Ki-moon.

Ocijenio je da BiH napravila značajne korake jer nakon rata ponovo izgrađuje multietničko društvo. „Demokratske promjene su teške i izazovne, ali BiH otvara novo važno poglavlje i zato je potrebno zadržati usmjerenja ka zajedničkoj budućnosti, jer zajednički prioreti su euro-atlantske integracije i ekonomski razvoj“, istakao je generalni sekretar UN-a.

Poručio je da zemlje u regionu dijele jezički, kulturni i historijski prostor i da zato moraju djelovati zajednički. Obraćanje novinarima, Ban Ki-moon je zaključio izjavom da BiH može računati na UN kao partnera.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako je Ban Ki-moon stigao u pravi čas jer se region transformira iz objekta pomoći u subjekat koji pruža pomoć u okviru mirovnih misija UN-a. „Ban Ki-moon sa svojom energijom koja se odnosi na sprječavanje terorizma, sukoba i sprječavanje ponavljanja genocida, zajedno sa fokusom na podršku mladima i ugroženim kategorijama je dobrodošao u našu zemlju“, kazao je Izetbegović.

Zahvalio je Ujedinjenim nacijama na pomoći koju je svjetska organizacija pružila Bosni i Hercegovini, rekavši da bi bez te pomoći agonija BiH trajala znatno duže.

„Ali, u toj pomoći su se desile i greške koje su kulminirale genocidom u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Te greške su priznate i u izvještaju UN-a iz 1999. Te greške govore o nepravednom embargu na uvoz oružja i izjednačavanju svih strana u ratu, kao i o lošoj procjeni pokolja koji se dešavao pred očima međunarodne zajednice“, poručio je Izetbegović.

Ban Ki-moon je najavio da će sutra posjetiti Memorijalni centar u Srebrenici kako bi odao počast žrtvama genocida.

Izetbegović je rekao da će se pridružiti prvom čovjeku UN-a u posjeti Memorijalnom centru kako bi zajedno uputili poruku da „žrtva tih ljudi nije uzladuna i da međunarodna zajednica u takvim slučajevima mora djelovati puno brže“.

Predsjedavajući državnog Predsjedništva BiH istakao je kako je BiH mjesto susreta različitih kultura i tri svjetske religije, a da je Sarajevo evropski Jeruzalem. „Ovdje se odgovara na pitanje je li moguće ponovo opet uspostaviti multietničko društvo ili će pobijediti oni koji misle da mogu podijeliti ljude uspostavljanjem granica“, naglasio je Izetbegović.

Nakon sastanka sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH, Ban Ki-moon se obratio zastupnicima i delegatima oba doma Parlamenta BiH, nakon čega su planirani njegovi odvojeni sastanci sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, šefom bh. diplomatije Zlatkom Lagumdžijom i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

(VisokoIN/Anadolija)