“Bavite se svojim problemima, čaršija vam je propala”

Ne stišava se bura nakon jučerašnjeg derbi meča između Rudara i Bosne Visoko (1:1).

Gosti su nakon meča istakli da su napadnuti u svlačionici od domaćih navijača, dok su iz Rudara kazali da su incident izazvali lažni predstavnici NK Bosna. Danas su se oglasili i navijači tima iz Kaknja.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Nakon barbarskog napada navijača FK „Bosna“ Visoko na građane Kaknja i prolaznike na kakanjskim ulicama, nakon gnusnog ponašanja i niza provokacija na samoj utakmici, huliganima i primjernim navijačima FK „Bosna“ i simpatizerima ovog kluba, a svi su na jednoj strani dok se ovi drugi ne ograde od ovih prvih, obraćamo se saopštenjom čiji je cilj ukazati na nekoliko činjenica kojima bi se Visočani trebali baviti umjesto što svoje frustracije ispoljavaju u Kaknju.

Nisu vam Kakanjci krivi zato što: Čaršija vam propala u svakom pogledu, i ekonomskom, i kulturnom, i sportskom, ako hoćete i moralnom, obzirom da ste već nekoliko godina domaćini nekakvim sektama koje se na vašim umišljenim piramidama mole i dozivaju sotone; Amra i Dinka vam vedre i oblače, i prave od vas papučare i p….;

Dižete milionske kredite za vodovod, a niko ne zna da li uopće ima vode na izvoru; Grad vam smrdi, a vi ne znate ni kome se žaliti, a ovi kojima se požalite još vas uvjeravaju kako je to čak možda i ljekovito; Jednom godišnje poberete okorke po avlijama, sve to dovezete u čaršiju, sklepate štandove i napravite vašar u srcu grada, i to baš pred neponovljivom i estetski savršenom arhitekturom iz doba Austro-Ugarske monarhije;

Jedini ste grad na svijetu koji u srcu svoje prehrambene i poljoprivredne djelatnosti želi graditi reciklažno dvorište; Godinama u političkoj sferi (ZDK, F BiH, BiH) ništa ne značite jer nemate nikakvog, pa ni političkog jedinstva; Podijeljeni ste na selo i grad, decenijama, pa je samo kod vas parola „bolje da djevojka ode za vlaha, nego za seljaka iz nekog od visočkih sela;

Rado biste vratili ona drevna vremena kada je seljak plaćao maltarinu jer je nanosio štetu donoseći blato na opancima u urbanu visočku čaršiju; Ni ulicama ne možete dati imena nekog od istaknutih pjesnika ili naučnika, pa ih nošeni umišljenošću o aristokratkskom porijeklu i begovskoj krvi ulice nazivate po prezimenima velikih i moćnih visočkih prezimena; Dok su djeca tih velikih visočkih porodica sa ugledom i renomeom čučala po podrumima, branio ih je rahmetli Tufo sa momcima iz Porječana, Poklečića, Grđevca, Upovca, Buzića, Liješeve, Buzić Mahale, (i časnim momcima iz gradskog područja, da se ne uvrijede).

I dok je rahmetli Tufo uzimao oružje za odbranu visočka „ugledna“ elita je kukala i vikala da to ne radi i da vrati oružje.

Danas su ti momci za tu „uglednu“ čaršijsku elitu seljačine koje za Aliđun uprljaju grad režući lubenicu u parku; Sve što objektivno gleda u probleme i sve što ukazuje na potrebu da se riješe kompleksi koji vuku nazad, u vašem gradu se napada, satanizira, obezvređuje (npr. napadi na „Visoko.co.ba)… Kad smo kod medija, poznati ste kao jedini grad na svijetu koji ima vijesti na lokalnoj televiziji bez voditelja i bez „Dobro veče/Dobar dan“, a i gluha „Sjećanja“ su više jeziva nego sjetna; Imalo bi se još puno toga za pomenuti jer je visočka čaršija u suštini enciklopedija apsurda i nama je žao što je to tako, no postavit ćemo još samo nekoliko pitanja onima koji su napadali građane Kaknja i onim „uglednicima“ što iznjedriše svoje visočke „aristokratske“ manire podizanjem srednjeg prsta: Da li je taj srednji prst i za Kakanjce koji izgubiše zdravlje u kralupskim rovovima 1992. godine i za one što zajedno sa rahmetli Tufom pod Maćuhom izađoše pred 4. vojnu silu (tada) u Evropi?

Da li je taj srednji prst i za one što kupuju i kupovat će svake subote u svom gradu moštranske paprike od karavane vrijednih moštranskih poljoprivrednih proizvođača?

P.S. Umjesto što granicu Visokog i Kaknja pod Maćuhom zatrpavate smećem i klaoničkim otpadom jer ni problem odvoza smeća niste riješili, sagradite na tom mjestu spomenik svim onim znanim i neznanim herojima i momcima iz visočkih sela (a mnogi su poslije rata umrli u bijedi, ali sa čašću) koje je Tufo vodio i kojima su se pridružili Kakanjci, jer su oni baš na tom mjestu od JNA oduzeli oružje koje je poslije bilo presudno za odbranu. I konačno već jednom postavite stvari na pravo mjesto.

Umjesto što se „šegate“ dodijelite neko priznanje Saketu, Haketu i Belom, za onaj njihov entuzijazam kakav se rijetko sreće, nagradite ih nekom zahvalnicom za onu lijepu sportsku priču koja se zove FK „Dijamant“ (osvajač Općinske nogometne lige) koju grade upravo sa onim Tufinim hrabrim momcima koji su za uglednu čaršijsku elitu „Aliđunske seljačine“.

(SportSport.ba)