Beba Belmina Ibrišević stigla u Njemačku na liječenje

Djevojčica Belmina Ibrišević stigla je u Njemačku, gdje će se liječiti na klinici u Tibingenu, saznaje agencija Fena od zamjenice ministra civilnih poslova BiH Denise Sarajlić-Maglić.

Pod nadzorom njemačkih ljekara, ona će na ovu kliniku biti prebačena iz Štutgarta.

U Njemačku je večeras ova tromjesečna beba otputovala s majkom i u ljekarskoj pratnji posebnim letom iz Sarajeva.

Izmještanje male Belmine na liječenje rezultat je angažmana zamjenice ministra civilnih poslova BiH i saradnje Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja, koji godinama provodi programe liječenja pacijenata iz BiH u navedenoj inostranoj klinici, zatim Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih poslova BiH te ambasada Njemačke u BiH i bosanskohercegovačke ambasade u Njemačkoj.

Slučaj tromjesečne bebe Belmine iz Donje Orahovice kod Gračanice, kojoj je potrebno hitno liječenje u Njemačkoj radi presađivanja koštane srži, bio je povod za proteste građana koji su protekle sedmice održani u Sarajevu a kasnije nastavljeni ne samo u glavnom gradu BiH.

Neposredni povod za ovu reakciju građana bila je činjenica da Belmina nije mogla dobiti jedinstveni matični broj a samim tim ni pasoš da bi otputovala u Njemačku jer je u grupi djece koja su u BiH rođena nakon 12. februara ove godine.

Odlukom Ustavnog suda BiH, naime, stavljen je van snage zakon o JMBG, a u Parlamentarnoj skupštini predložene izmjene još nisu izvršene.

U međuvremenu problem je riješen nakon što je Vijeće ministara donijelo privremenu odluku o matičnom broju. Belmina je dobila JMBG a nakon toga i pasoš kako bi mogla otputovati.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Požar u bolnici u Doboju, pacijenti gasili vatru

Visokoin.com

Vlada KS: Softverska fiskalizacija mnogo bolje rješenje

Visokoin.com

Aplicirano skoro 13.000 vakcina, trenutno 67 aktivnih slučajeva COVID 19 u Visokom

Visokoin.com

Rijeka Paragvaj na historijskom minimumu

Visokoin.com

Da li će ikada biti moguć zajednički nastup bh. političara?

Visokoin.com

Užas u Zagrebu : Otac vlastitim rukama udavio troje malodobne djece

Visokoin.com