Bebe razumiju sve što im kažete

Neki roditelji već odavno misle da se iza slatkog i nevinog gugutanja njihovih beba zapravo krije bistar i oštar um. Vjerovali ili ne, naučnici to sada i potvrđuju.

Kako tvrde u magazinu ”Proceedings of the National Academy of Sciences”, šestomjesečna beba razumije gotovo cijeli rječnik roditelja. Ako roditelji sa njima razgovaraju normalno, ističu naučnici, bebe će u odrasloj dobi imati bolje jezične vještine.

Istraživanje koje su proveli psiholozi pokazuje da bebe razumiju riječi koje čuju i to puno prije nego što nauče da ih izgovaraju. To pobija staru teoriju da djeca počinju da razumiju jezik tek sa godinu dana.

Psiholozi Elika Bergelson i Daniel Swingley, autori istraživanja, uočili su da djeca mlađa od godinu dana očima traže jabuku na kompjuteru pošto im se postavi pitanje ”Gdje je jabuka?”. Kako prenosi Tportal, u istraživanju su učestvovale 33 bebe od šest do devet mjeseci starosti, a naučnici su i sami ostali iznenađeni velikom količinom njihovog razumijevanja riječi.

‘Mislim da je ovo istraživanje zapravo velika poruka roditeljima: možete da razgovarate sa svojom djecom i budite sigurni da će ona razumjeti sve što kažete. Naravno, neće vam odgovoriti na to verbalno, ali će razumjeti. A što više razumiju, grade svoje znanje za budućnost’, istakao je Swingley.

(VisokoIN)