-7.5 C
Visoko
20. Januara 2022.

Bečarević za BHRT: Nečija želja je bila prelazak na Turski tok, sada imamo nestašicu gasa

Zbog vanredne situacije nastale usljed kvara na distributivnom gasnom vodu u Bugarskoj i obustave dotoka gasa, cijela Federacija BiH večeras bi mogla ostati bez gasa. O uzroku problema u snabdijevanju gasom, kao i o posljedicama najavljene redukcije, razgovarali smo sa savjetnikom bivšeg direktora BH-Gasa Almirom Bečarevićem.
“Snabdijevanje gasom je prekinuto. Desila se havarija na tek izgrađenom gasovodu kroz Bugarsku, što je meni fascinantno i neobjašnjivo, jer 40 godina smo se snabdijevali preko Ukrajine i Mađarske, to se nikad nije desilo. Ovdje je već havarija prve godine rada. Odmah je obustavljena isporuka, prekinut je dotok prema Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini”, kazao je Bečarević u emisiji BHT1 uživo.

Bečarević je naveo primjer Mađarske koja je vrlo brzo našla rješenje za snabdijevanje gasa, te napominje da Bosna i Hercegovina nema takvu alternativu u slučaju prekida isporuke.

“Mađari su jutros ostali bez gasa u 8 sati, a u 8:20 su samo zamijenili Turski tok starim pravcem snabdijevanja preko Ukrajine, dok je nama zabranjeno da idemo preko njega. U Mađarskoj je sve normalno, ljudi imaju gas i apsolutno ih ne zanima havarija. Dakle, neko je 100 posto ovisan, a neko nije 100 posto ovisan o Turskom toku”, navodi Bečarević.

On je dodao da do sada nije izdato zvanično saopštenje o tome šta se zaista dogodilo u Bugarskoj, nakon čega je ugroženo snabdijevanje gasom u FBiH.

“Ja sam od jutros pratio, nigdje ništa nije objavljeno, kao da se ništa nije desilo. Vidio sam izjavu gospodina Bajatovića iz Srbijagasa koji očekuje da će to trajati minimalno 72 sata, da se dole desila neka velika eksplozija. Sarajevogas je prije sat vremena izdalo saopštenje da građani već počnu zatvarati ventile da ne bi došlo da havarija po stanovima”, kazao je Bečarević, dodavši da je i ranije upozoravao na problem potencijalnih redukcija gasa.

“Bio je nacrt Zakona o Južnoj interkonekciji, i na Predstavničkom domu i na Domu naroda, jednoglasno. Sve je završeno 31.3. i to je ta naša alternativa. Nakon toga, to stoji kod gospodina Džindića (ministra energije, rudarstva i industrije FBiH op.a.) u ladici i neće da da u Parlament da se krene u taj projekat. I onda ste osuđeni na ovo. Ukinuli ste pravac preko Mađarske, dobili ste sad tužbu na 21,1 milion dolara, sad imate havariju na ovom gasovodu i sami ste sebi svezali ruke. Sad se dešava onaj scenario kakav je najavljen tada od nas iz BH-Gasa. Bukvalno se dešava jedna po jedna stvar koja je najavljena i očekivana”, ističe Bečarević.

Ovaj primjer, smatra Bečarević, pokazuje koliko je štetno i ograničavajuće to što imamo samo jednu cijev koja zemlju snabdijeva gasom.

“Turski tok je samo ruski gas i samo jedan pravac snabdijevanja. Šta god da se desi, po kojoj god cijeni da prodaju, vi morate pristati jer jednostavno nemate drugi izvor. A onaj koji smo imali preko Mađarske i Ukrajine, naređeno je da se više ne ide preko toga”, podsjeća Bečarević i dodaje:

“Federalna vlada je donijela dvije odluke da Energoinvest i BH-Gas ostanu na pravcu snabdijevanja preko Mađarske do 2023. do kada vrijedi ugovor. Nakon toga se dešava Nova godina 2021. gdje se bombarduje javnost sa informacijom iz Energoinvesta i resornog ministarstva da je Gasprom zaprijetio Bosni i Hercegovini da će zatvoriti gas, ako ne pređe na Turski tok. Taj dokument ili takva rečenica apsolutno ne postoji. To je bilo opravdanje što se prelazi na Turski tok, jer je to bila nečija želja, ali sad imate reperkusije. Posljedica je evo ova danas, jer je prekinut dotok. Posljedica je tužba Mađara od 21,1 milion dolara. Ja mislim da je to ogromna količina novca da se neko igra na gasovodnom sistemu i mijenja pravac snabdijevanja dva dana prije isteka prošle godine, zato što mu je, eto, palo na pamet, uz obrazloženja koja zaista nemaju pokriće ni u jednom dokumentu”, rekao je Almir Bečarević, gostujući u emisiji BHT1 uživo.

Unesite komentar