Bećirović: BiH ima čvrste antifašističke temelje

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

ZAVNOBIH je grandiozno djelo antifašista Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih – Ideje ZAVNOBIH-a upućuju na mir, toleranciju i očuvanje multietničke Bosne i Hercegovine, napisao je Denis Bećirović u izjavi povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine koju prenosimo u cijelosti.

“Građanke i građani države Bosne i Hercegovine,

U hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine nema događaja uporedivog sa ZAVNOBiH-om. Ne postoji historijska paralela ZAVNOBiH-a.

Ne postoje dokumenti, izvorno i provenijencijom, identičnog ili sličnog sadržaja i značaja, kojim se potvrđuje historijsko-politički individualitet Bosne i Hercegovine. Ni jedna predzavnobihovska epoha ne može da pokaže takvo svjedočanstvo.

ZAVNOBiH je više od jedne konferencije, više od jednog politički značajnog događaja. On je datum i događaj najvišeg ranga, događaj koji mijenja smjer historije i na historijsku scenu izvodi nove društvene snage i nove političke ideje.

Ideje ZAVNOBiH-a upućuju na toleranciju, mir i nenasilje. Zato su te ideje danas aktulenije više nego ikada. Žalosna je činjenica da je u inspirisanju, sprovođenju i opravdavanju nasilja i mržnje učestvovao i jedan broj lica koja i danas obnašaju važne državne funkcije.

Njihovo djelovanje je, pored ostalog, suprotno slovu i duhu Povelje Ujedinjenih nacija, kao i Univerzalnoj deklaraciji o pravima čovjeka i Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava.

Mnogi zaboravljaju da je mržnja opasna i za onoga koga se mrzi, a (možda i više), i za onoga ko mrzi.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a predstavlja svijetli primjer protesta protiv mržnje, bratoubilaštva i podjela.

Svojom filozofijom i duhom mira i zajedništva ZAVNOBiH i poslije sedam decenija osmišljava geopolitički prostor Bosne i Hercegovine.

Ideje i principi ZAVNOBiH-a nadživljavaju sve oblike destrukcije i dezintegracije Bosne i Hercegovine.

Pametni i organizirani ljudi prave i mijenjaju stanje u društvu. Oni ne čekaju da budu žrtve stanja u kojem su se našli. Oni se nikada ne predaju. Nikada!

Novim generacijama koje dolaze moramo poručiti da nema nemogućih ciljeva. Postoje oni koji vjeruju i oni koji ne vjeruju. Postoje optimisti i pesimisti.

Mi vjerujemo, mi smo optimisti. Vjerujemo da naša zemlja ima budućnost. U to vjerujemo jer država Bosna i Hercegovina ima čvrste antifašističke temelje.

Zajedno nastavljamo borbu za multietničku i antifašističku Bosnu i Hercegovinu. Nema dileme, na putu do pravedne, demokratske i sekularne Bosne i Hercegovine, časnije i poštenije je biti na antifašističkoj strani.

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovne”, stoji na kraju izjave.

Više vijesti