Besplatni udžbenici za sve prvačiće na području ZDK

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK potpisalo je, kao i ostala kantonalna resorna ministarstva na području Federacije BiH, ugovor o nabavci besplatnih udžbenika za učenike prvih razreda devetogodišnje osnovne škole sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke.

– Na području Zeničko-dobojskog kantona u prvi razred školske 2012/13. godine, po oba nastavna programa, će krenuti oko 3 500 djece. Ministarstvo je već pristupilo realizaciji nabavke udžbenika za prvačiće i oni će dobiti udžbenike do početka školske godine. Naše ministarstvo će i dalje, u okviru mogućnosti, brinuti o porodicama koje školuju svoju djecu – istakao je Mirko Trifunović, resorni ministar.

Federalno ministarstvo obrazovanja će za nabavku udžbenika svim učenicima prvih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja u Zeničko- dobojskom kantonu obezbijediti 76 684 KM. Kantonalno resorno ministarstvo se obavezuje da će obezbijediti sredstva u jednakom ili većem iznosu, odnosno, razliku iznosa neophodnog za nabavku besplatnih udžbenika – saopćeno je iz Press službe ZDK.

(VisokoIN)