da block

Bevanda: BiH ulazi u slijepu ulicu iz koje nema izlaza

da block

Bosna i Hercegovina ulazi u slijepu ulicu iz koje nema izlaza, ocijenio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda dodajući kako više uopšte nije uvjeren da je u toj zemlji BiH moguće postići dogovor o reformama na kojima insistira Evropska unija.

U intervjuu za ‘Dnevni avaz’ Bevanda je kazao kako je postao pesimist nakon posljednje sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) na kojoj su, kako tvrdi, predstavnici Evropske unije optužili HDZ BiH i HDZ 1990. ‘za destrukciju’ provedbe presude u slučaju ‘Sejdić-Finci’.

‘To je za mene bila šokantna informacija’, kazao je Bevanda dodajući kako misli da su nakon toga i predstavnici međunarodne zajednice i političkih stranaka u BiH krenuli u pogrešnom smjeru.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić-Finci’ je zapravo zahtjev vlastima BiH da eliminiraju diskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina iz ustava i izbornog zakona i omoguće im kandidiranje za članove Predsjedništva BiH i za zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta.

Ključne političke stranke u BiH o tome već mjesecima bezuspješno pregovaraju, a dva HDZ-a su insistirala da se uz osiguranje prava pripadnicima nacionalnih manjina osiguraju i mehanizmi kojima će se u izbornom procesu spriječiti majorizacija nad Hrvatima kao najmalobrojnijim konstitutivnim narodom.

Hrvatske i bošnjačke stranke ne mogu postići dogovor o modalitetima rješenja tog zahtjeva zbog čega je blokirano postizanje cjelokupnog dogovora.

Bevanda je kazao kako je uz ovo problem postala i činjenica da se političari u BiH ne mogu dogovoriti ni oko uspostave jedinstvenog mehanizma koordinacije odnosa s EU, na čemu također insistira Bruxelles.

‘Stvarno sam vjerovao da ćemo završiti koordinacijski mehanizam i (presudu) ‘Sejdić-Finci’. Sad stvarno nisam uvjeren ni u jedno ni u drugo’, kazao je Bevanda.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je konstatirao kako je razočaran činjenicom da se u BiH sve beskrajno politizira.

‘Globalna kriza sve ruši, a mi nešto politiziramo’, kazao je Bevanda upozoravajući kako takvo stanje izravno tjera potencijalne ulagače od BiH.

Ocijenio je kako bi to moglo demotivirati i potencijalne investitore iz Hrvatske koji bi, umjesto da svoje pogone nakon 1. jula prebace u BiH kako bi nastavili plasirati proizvode na tržište CEFTA-e, mogli odlučiti da to učine u Srbiji ili Crnoj Gori.

(VisokoIN)