da block

Bevanda: Budžet BiH mora biti usvojen

da block

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je za Agenciju Anadolija kako se nada da će državni budžet biti usvojen na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH, uprkos političkim igrama u vezi s njegovim donošenjem. Bilo bi prevažno da dobijemo budžet, kaže Bevanda, a pita se kako bez njega započeti razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Taj dokument je, također, uz implementaciju presude u slučaju “Sejdić-Finici”,ključan i za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom (EU).

– Ja se nadam da će prevladati razum i da ćemo mi dobiti proračun kako se ne bi nastavilo financiranje po sustavu privremenog financiranja. Hoće li Parlament BiH izmijeniti strukturu u okviru onoga što je definirano kao okvir na Fiskalnom vijeću BiH, to je neka druga stvar. Zašto je važan proračun? Evo, raspisani su lokalni izbori, potrebno je osigurati novac za te svrhe. Također, potrebno je urediti granične prijelaze nulte kategorije, takozvane BIP-ove, neophodna su sredstva za popis, a i neke agencije tek trebaju profunkcionirati. Ako nema budžeta nastavit će se s privremenim financiranjem, a to onda znači zastoj na završetku svih ovih važnih pitanja, izjavio je državni premijer Bevanda za Agenciju Anadolija.

Apelirao je na lidere vodećih bh. stranaka da se donošenje budžeta “završi u mirnoj atmosferi”.

– Ako ima primjedbi, legitimno je da oba doma Parlamenta BiH izvrše korekcije. Ali, ponavljam, prevažno je da proračun bude usvojen, istakao je Bevanda.
Budžet BiH upućen je u parlamentarnu proceduru. Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma podržala je prijedlog sa četiri glasa ZA, tri protiv i jednim suzdržanim.
Za prijedlog su glasali članovi komisije iz SNSD-a, SDS-a i SDP-a, protiv su bili iz SDA i opozicione SBB BiH. Suzdržan je bio Niko Lozančić iz HDZ-a BIH.

(VisokoIN/Andolija)