Bevanda i Zvizdić: Ubrzati reforme ka evropskom putu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarali su danas sa evropskim parlamentarcima o evropskom putu BiH, skorom podnošenju aplikacije za članstvo, te jačanju kapaciteta institucija u BiH koje će nositi najveći dio aktivnosti u vezi sa pristupanjem EU.

Na sastanku je naglašeno da u BiH postoji napredak u provođenju reformi, te da je nužno nastaviti aktivnosti koje će ubrzati proces evropskih integracija, saopšteno je iz Ministarstva finansija BiH.

U razgovoru je istaknuto da Predsjedništvo BiH i Savjet ministara BiH aktivno rade na iznalaženju rješenja pitanja tradicionalne trgovine i usklađivanja sa SSP-om i evropskim direktivama, kako bi utvrdili rješenje koje je prihvatljivo za BiH i za EU.

Bevanda i Zvizdić razgovarali su sa članovima Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između parlamenta BiH i Evropskog parlamenta u okviru Prvog sastanka ovog odbora koji se održava u Sarajevu.

Tokom sastanka istaknuto je da je stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ 1. juna BiH preuzela obavezu uspostavljanja struktura koji će učestovavati u radu zajedničkih tijela BiH i EU, te izradu Programa integrisanja BiH u EU.

Bevanda je ocijenio da BiH može adekvatno ispuniti obaveze iz SSP-a samo ukoliko stupi na snagu usvojena Odluka o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija, što je i zaključak Savjeta ministara BiH.

Bevanda i Zvizdić upoznali su evropske parlamentarce o aktivnostima u vezi sa Reformskom agendom i Akcionim plana o provođenju ovog dokumenta.

U delegaciji Evropskog parlamenta bili su Mihael Gahler, Tonino Picula, Jozo Radoš, Bogdan Andžej Zdrojevski i DŽuli Vord sa saradnicima.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.