Bevanda: Moguće je da BiH u aprilu podnese aplikaciju za status kandidata za članstvo u EU

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da je moguće da BiH u aprilu podnese aplikaciju za status kandidata za članstvo u EU.

“Objektivno, ako završimo budžet na vrijeme, mislim da u aprilu možemo podnijeti aplikaciju”, izjavio je Bevanda i izrazio nadu da će BiH do kraja godine dobiti status kandidata.

Prema njegovim riječima, u razgovoru šestorice političkih lidera vidjela se stoprocentna opredijeljenost za evropske integracije.

“To mi daje vjeru da se može zajedno raditi u Vijeću ministara, da se može napraviti napredak u provođenju presude `Sejdić-Finci`”, rekao je Bevanda za zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH .

Predsjedavajući Vijeća ministara ponovio je da će budžet BiH za 2011. biti na nivou izvršenja, ali nije mogao precizirati o kom je iznosu riječ.

“Ako usvojimo budžet za 2012. do 31. marta, imaćemo puno relaksiraniju situaciju za dalji rad”, zaključio je Bevanda.

Predsjedavajući Vijeća ministara izjavio je da bi međunarodna uprava trebalo da poništi sve odluke koje je u BiH nametnula suprotno Ustavu i zakonima.

“Nama je potreban, prije svega, dogovor domaćih činilaca, a međunarodna zajednica kao neko ko će nam pomagati, a ne da se nesuvislim potezima odmaže i stvaraju problemi”, rekao je Bevanda, navodeći kao primjer suspenziju odluke Centralne izborne komisije u vezi sa formiranjem vlasti u Federaciji BiH.

(VisokoIN/Srna)