Bevanda primio delegaciju MMF-a: Napredak u provođenju reformi

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U okviru petog pregleda po IV stand by aranžmanu, predsjedavajići Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda sastao se danas u Sarajevu s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvođenim šefom Misije u BiH Ronom van Rodenom. Van Roden je informirao Bevandu o uspješnim razgovorima koje su imali s Upravnim odborom MMF-a u svezi s završenim četvrtim pregledom.

On je rekao da je to rezultat dobrih politika koje imaju ispravan smjer. Dodao je da je informirao Odbor o zahtjevu bh. vlasti za produženje aranžmana te da će to ovisiti od ekonomskih politika i proračuna kao njihovog ključnog elementa.

Istaknuo je da je sjednica Odbora planirana za 20. decembar, a da bi do 6. decembra parlamenti trebali donijeti proračune.

Bevanda je rekao da je provedba programa na dobrom putu ka ispunjenju ekonomskih ciljeva i da su svi ključni kvantitativni ciljevi i kriteriji izvršenja u vezi sa proračunskim bilansama svih nivoa vlasti u BiH za tekuću godinu ispunjeni, te da se kreću u okvirima koji su definirani u dopunskom pismu namjere.

Šef Misije MMF-a Van Roden je informirao Bevandu da je u Bruxellesu razgovarao s komesarom za proširenje Stefanom Fuleom o otvorenim pitanjima s Europskom unijom i izrazio nadu za skoro iznalaženje rješenja za probleme u svezi s mehanizmom koordinacije čime bi se otkočio europski put BiH, pri tome istaknuvši da ova pitanja mogu utjecati na produženje stand by aranžmana.

Bevanda je rekao da je u proteklom razdoblju ostvaren napredak u provođenju strukturnih reformi usvajanjem više od 12 novih i izmijenjenih zakona. Međutim, istaknuo je i da se ne mogu početi pregovori o IPA za razdoblje 2014.-2020. zbog nepostojanja efikasnog mehanizma koordinacije. On je izrazio nadu da će po tom pitanju interesi stranaka doći u drugi plan i da će u narednom periodu BiH dobiti mehanizam koji će otkočiti put prema Europskoj uniji i IPA sredstvima.

Naglasio je i da su aktivnosti Uprave za neizravno oporezivanje u razdoblju od šest mjeseci ove godine učinkovitije u sprječavanju pokušaja nelegalnog uvoza i krijumčarenja roba, te da postoji vidljiv napredak u provođenju poreznih i carinskih procedura i postupaka.

U polugodišnjem izvještaju o radu UNO BiH, index ostvarenih neto prihoda je 100,34 posto.

Govoreći o državnom budžetu, Bevanda je istakao značaj usvajanja Dokumenta okvirnog budžeta i Globalnog fiskalnog okvira što je olakšalo izradu budžeta i tom prilikom je izrazio nadu da će u narednim danima imati prvi prijedlog budžeta za 2014. godinu koji će biti stavljen na sjednicu Vijeća ministara BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(VisokoIN/Fena)TOP VIJESTI

Više vijesti