da block

Bez botoksa: Tri savjeta za čelo bez bora “mrštilica”

da block

Mnoge žene bi htjele da se riješe bora na čelu, takozvanih bora mrštilica, ali bez intervencije botoksom i iglama. Stručnjaci u borbi protiv starenja imaju nekoliko odličnih savjeta.

Prestanite da se mrštite

Prvi korak koji će vam pomoći protiv bora mrštilica na čelu je dobro staro opuštanje. Što se manje mrštite – i bora će biti manje. Znamo, to je teže nego što zvuči.

“Borbu protiv bora na čelu započnite tako što ćete sve vaše elektronske uređaje da podignete do nivoa očiju”, savjetuje stručnjak Nicola Josh, kojoj je jedna od klijentica i glumica Gwyneth Paltrow.

“Ljudi gledaju ili na dole u svoj mobilni ili na gore u ekran kompjutera i mršte čelo, a da toga nisu ni svjesni. Čim promijenite ugao gledanja, automatski će se smanjiti napetost vašeg čela”, dodaje.

Poslije toga je potrebno da smanjite facijalne ekspresije. “Zvuči ludo, ali kad biste zalijepili komadić papira na svoje čelo na jedan dan, iznenadili biste se koliko često se čelo pomjera i mogli bi da se izvježbate da to smanjite”, tvrdi Meri Lupo, profesorica kliničke dermatologije na Univerzitetu Tulane.

Pronađite idealnu kremu

Drugi korak je da se pozabavite borama koje već imate. “Retinol kreme su zlatni standard kad je u pitanju izgradnja kalogena, koji pomaže u omekšavanju bora”, tvrdi Patricia Veksler, profesorica kliničke dermatologije u medicinskoj školi Mount Sinai.

Ako vam je retinol agresivan, razmislite o kremama koje imaju svojstvo učvršćivanja i koje sadrže peptide koji podstiču proizvodnju kalogena na blaži način. “Samo imajte na umu da ćete takve proizvode morati redovno da koristite mjesecima prije nego što primijetite rezultate”, dodaje.

(VisokoIN)