BH Gas zatražio povećanje cijene gasa od 20,12 posto

Preduzeće “BH-Gas” uputilo je Vladi Federacije Bosne i Hercegovine zahtjev za povećanje cijene gasa za 20,12 posto o kojem bi Vlada FBiH trebala odlučivati na nekoj od narednih sjednica, a tim povodom danas je u Sarajevu upriličen sastanak generalnog direktora “BH-Gasa” Adnana Krese i federalnog ministra trgovine Milorada Bahilja.

Kako je novinarima kazao direktor Kreso na sastanku su precizno obrazloženi razlozi zbog kojih je ovo preduzeće zatražilo povećanje cijene gasa pri tome naglašavajući da je cijena gasa prošle godine bila za 20 posto niža od kupovne cijene gasa što znači da su troškovi “BH-Gasa” bili za 20 posto veći nego što su građani i distributivna preduzeća plaćali, a taj princip je nastavljen i u 2012. godini.

“Takvu situaciju više ne možemo imati jer je upitna likvidnost preduzeća “BH-Gas” tako da je 29. februara Vladi upućen ovaj zahtjev, ali tek danas je on aktuelan”, tvrdi Kreso, dodajući da poslije ovog eventualnog povećanja ne bi trebalo biti novih povećanja cijene gasa.

Pozvao je sve institucije koje se bave zaštitom potrošača da izvrše uvid u račune preduzeća “BH-Gas” kako bi se uvjerili u ekonomsku opravdanost povećanja cijena gasa.

Ponovio je i da povećanje cijene nije povezano s dugovanjima ovog preduzeća, jer cijena gasa prati porast cijene na svjetskom tržištu u koju se uračunavaju troškovi transporta kroz Mađarsku i Srbiju dodajući da se cijene gasa u BiH povećavaju samo zbog toga što je došlo do povećanja cijene od prodavca a to je “Gasprom” iz Moskve.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da BiH plaća najvišu cijenu gasa u regionu ministar Bahilj kaže da je BiH mala država kada je u pitanju potrošnja ruskog gasa iznoseći činjenicu da Mađarska dnevno potroši gasa koliko BiH godišnje.

Naveo je i podatak da Hrvatska ima oko 70 posto proizvodnje vlastitog gasa i stoga bi minimalno 30 posto cijena kod njih trebala biti jeftinija nego u BiH dok Srbija ima 50 posto svog gasa, a BiH je isključivo okrenuta prema dobavljaču.

“Građani Sarajeva plaćaju najmanju cijenu grijanja odnosno cijenu za Toplane i to oko 1,18 KM po kvadratnom metru. Ti građani kojima je nemoguće isključiti dotok toplotne energije su i najveći dužnici i taj dug iznosi 72 miliona KM prema “Sarajevogasu” koji “BH-Gasu” duguje 38 miliona KM”, pojašnjava ministar.

Dodao je da “BH-Gas” konstantno od 1. januara ima gubitak na supstanci, a te gubitke mogu pokrivi vlade jer “BH-Gas” nema načina da taj dug pokrije budući da su se već zadužili kod banaka za 11 miliona KM da bi mogli dobavljaču, koji ne trpi kašnjenja, redovno plaćati.

Bahilj podsjeća da će na prijedlog i obrazloženje Ministarstva trgovine FBiH Vlada FBiH donijeti odluku da li će uopće doći do povećanja cijena i koliko će to povećanje biti, naglašavajući da ukoliko se ostane sa ovom cijenom gasa dug će porasti za još 17 miliona KM do kraja godine, a onda će se morati reći ko će pokriti taj gubitak.

Govoreći o eventualnom poskupljenju Bahilj naglašava da bi Kanton Sarajevo trebao izraditi kvalitetnu socijalnu kartu kako bi se zaštitili socijalno najugroženiji građani.

Kada su u pitanju potrošači koji su direktno priključeni na “Sarajevogas” tu je naplata gotovo 100 posto, “BH-Gas” prema velikim potrošačima reagira tako što im isključi dotok gas kao što je to bio slučaj s firmom “Stanići” ili “Birač” iz Zvornika koji su promtno reagirali i napravili plan kako vratiti dug.

“Kada su u pitanju “Sarajevogas” i Toplane, “BH-Gas” je bio isključio Sarajevogasu dotok gasa, međutim problem su krajnji potrošači koji ne plaćaju Toplanama jer ne postoji sistem isključenja tih potrošača”, kazao je ministar Bahilj na kraju.

(VisokoIN/Fena)