Bh. građani se sve češće okreću trgovini drogom, jer nemaju drugog posla!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Trgovina drogom je najraširenije krivično djelo povezano za ilegalnim narkoticima u BiH, navodi se u najnovijem izvještaju o našoj zemlji u međunarodnom tijelu za monitoring borbe protiv narkotika – „Mini Dublin grupa“ koja radi pod kapom Vijeća Evropske unije.

Stručnjaci ove institucije objavljuju redovne izvještaje o mjerama koje zemlje poduzimaju, te da navode u dokumentu sa početka aprila, da je BiH regionalni centar trgovine narkoticima.

”Raširenost trgovine drogom je uslovljena sa činjenicom da je to najunosniji posao i da je to najbrži način da se zaradi novac.

Bh. državljani su najviše uključeni u posao dostave i skladištenja pošiljki sa drogom. Sve teža ekonomska i socijalna situacija u BiH može dovesti do daljenjeg širenja ove vrste krivični djela” – navodi se u izvještaju koji se dostavlja institucijama EU.

Iako eksperti navode da je BiH malo tržište za prodaju droge, postoje indikatori da je u prošlog godini povećana potražnja za sintetičkim drogama, što je zabrinjavajuće i za cijeli region.

”Ljudi svih nacionalnosti u BiH učestvuju u trgovini i rasparčavanju droge bez obzira na entitetske granice. Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, prema prvim podacima pozitivno je utjecao na mjere kontrole” – ističu stručnjaci.

Cijene narkotika na crnom tržištu u BiH su, kako se navodi, stabilne što doprinosi većoj trgovini.

Ovaj međunarodna organizacija nije mogla objaviti podatke o zaplijenama i policijskim akcijama u BiH u proteklom periodu jer, kako navode, iz Ministarstva sigurnosti BiH nisu dobili izvještaj.

On ističu da je struktura BiH komplicirana te da uprkos tome što nisu dobili izvještaj imaju dobru saradnju sa državnim ministarstvom.

(VisokoIN)

Više vijesti