Bh. kadeti na ”B” Evropskom prvenstvu u Gruziji

Kadetska (U18) rukometna reprezentacija BiH od 15. do 21. augusta ove godine nastupiće na ”B” Evropskom prvenstvu, tek oformljenom takmičenju pod okriljem Evropske rukometne federacije (EHF), javlja Anadolu Agency (AA).

Domaćin takmičenja na kojem će igrati bh. kadeti biće Gruzija, a pored njega igraće se u još dvije zemlje Bugarskoj i Litvaniji. Od ove godine nema više kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, nego su po rejtingu reprezentacija podijeljene na ”A” i ”B” diviziju. Evropsko prvenstvo ”A” divizije igraće se u Hrvatskoj. Pobjednici sva tri Evropska prvenstva ”B” divizije i vjerovatno najbolja drugoplasirana plasiraće se u viši rang takmičenja.

”Imamo dobru generaciju 1998. godišta. Pokriveni smo veoma dobro na svim pozicijama, osim na lijevom beku. Međutim, da bi napravili neki ozbiljniji rezultat potrebna su nam što češća okupljanja. S obzirom da znamo kakav status ima sport u našem društvu, onda je teško očekivati da će Savez uspjeti osigurati česta okupljanja. No, uvjeren sam da ćemo, ako odemo u Gruziju, biti ozbiljan takmac za plasman u ‘A’ diviziju, iako prvenstvo nije nimalo lako, jer na njemu igraju selekcije kao što su Rumunija, Bjelorusija ili Crna Gora”, kaže Zdenko Grbavac, selektor kadetske reprezentacije BiH za Anadolu Agency (AA).

Bez obzira što su troškovi putovanja u Gruziju veoma visoki Smajo Karačić, generalni sekretar RS BiH ističe da će učiniti sve kako bi bh. kadeti zaigrali na ”B” Evropskom prvenstvu.

”Znamo s kim igramo i ko su nam protivnici u Gruziji. Ostalo nam je da pronađemo novac, što neće biti nimalo jednostavno, posebno u ovom periodu kada je sezona godišnjih odmora. No, uradićemo sve kako bi naši kadeti imali pripreme, a potom i otputovali za Gruziju”, rekao je Karačić.

Na ”B” Evropskom prvenstvu BiH se nalazi u grupi ”A” sa selekcijama domaćina Gruzije, Rumunije i Latvije. U drugoj grupi su Bjelorusija, Crna Gora, Belgija i Velika Britanija. Dvije prvoplasirane reprezentacije plasiraće se u polufinale, a pobjednik turnira u ”A” diviziju.

Unesite komentar