BH novinari osuđuju napad Fikreta Musića na “Oslobođenje”

Udruženje/Udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju verbalni napad Fikreta Musića, predsjednika Vlade Kantona Sarajevo, na dnevni list Oslobođenje i uređivačku politiku ovog medija.

– Musić je na okruglom stolu o odnosu policije i medija, koji je održan u utorak u Sarajevu, na neargumentiran način i uz iznošenje paušalnih ocjena optužio Oslobođenje za neprofesionalno izvještavanje o odlukama i radu Vlade Kantona Sarajevo, naglasivši pri tom kako su novinski izvještaji u Oslobođenju usmjereni na “rušenje ugleda institucije premijera Kantona Sarajevo”, navodi se u reakciji Udruženja BH novinari.

Korištenje stručnog skupa posvećenog medijima za obračun sa Oslobođenjem i njegovim urednicima predstavlja grubi atak na slobodu izražavanja i pravo novinara ove dnevne novine da prikupljaju i objavljuju informacije od interesa za javnost.

– Izraz je to političke bahatosti premijera Fikreta Musića, koji pokušava spriječiti novinare da slobodno i kritički izvještavaju o svim temama, pa i radu Vlade Kantona Sarajevo i njenog predsjednika osobno, navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja BH novinari podsjećaju premijera Kantona Sarajevo kako kao javni dužnosnik “mora prihvatiti da će biti predmet javnog nadzora i kritike, posebno kroz medije, zbog načina na koji obavlja svoju funkcije, budući da je to neophodno za osiguravanje transparentnosti i odgovornog obavljanja javnih funkcija”, što je jedan od postulata zaštite slobode izražavanja u demokratskim zemljama – članicama Vijeća Evrope u koje spada i BiH.

– U tom kontekstu pozivamo premijera Musića da, umjesto neargumentiranih kritika na račun Oslobođenja ili bilo kojeg drugog medija u BiH, kao javni dužnosnik koristiti legitimna sredstva iskazivanja nezadovoljstva i reagiranja na medijske natpise kao što su demanti, žalba Vijeću za štampu i tužba za klevetu. Svako drugo postupnje predstavlja kršenje prava na slobodu izražavanje i politički pritisak na medije i novinare, navodi se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja/Udruge BH novinari.

(VisokoIN/Fena)