Bh. proizvođači protiv Mektića: Tenderi za uniforme i tajna “standarda 5-11”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Bh. proizvođači vojne i policijske opreme mjesecima neuspješno apeluju na Ministarstvo sigurnosti BiH i ministra Dragana Mektića da odgodi primjenu novog Pravilnika o izgledu policijske uniforme u policijskim tijelima BiH.

Tim povodom nedavno su se oglasile i entitetske privredne komore. Privredna komora Federacije BiH i Privredna komora Republike Srpske uputile su molbu Ministarstvu sigurnosti BiH da pokrene dijalog sa bh. proizvođačima vojne i policijske opreme kojim će navedeni Pravilnik onemogućiti da učestvuju u konkurisanju u postupcima javnih nabavki policijskih uniformi.

– Bh. proizvođači izrađuju kvalitetne proizvode koji opravdavaju svoju namjenu, kao takvi uspješno ispunjavaju sve uvjete i veoma stroge propisane standarde na inostranim tržištima. Također, radi se o domaćim kompanijama izvrsne tehnološke opremljenosti, koje zapošljavaju velik broj radne snage uz angažovanje i dodatnih kooperanata, čiji su proizvodi na inostranim tržištima prepoznati kao kvalitet – poručuju iz entitetskih komora.

Ali ono što nije pojašnjeno jesu konkretne zamjerke u novom pravilniku. Sekretar Udruženja tekstila, obuće i kože (UTOK) Amir Međić u izjavi za Faktor je naveo da pravilnik “mora omogućiti prije svega proizvođačima policijske uniforme i drugih vrsta uniformi, kao i firmama iz BiH koji se bave tom vrstom proizvodnje, da konkurišu na tenderima”.

– U novom pravilniku su zamijenjene teze. Kvalitet je sam materijal i kako je sašiven, a izgled može biti kako se mi dogovorimo i kako to želi onaj koji je propisao. Kad se govori o kvalitetu, tu niko ne traži snižavanje kvaliteta niti se o tome govori. Drugo, niko ne traži preferencijalni status za domaće proizvođače. Traži se samo ravnopravan status da firme mogu učestvovati na javnim tenderima za policijske uniforme. Što je normalno, time zapošljavamo svoje firme i svoje radnike. Sadašnjim rješenjem firme se ne mogu prijaviti jer ne ispunjavaju kriterije u pravilniku. Zaštićena je jedna robna marka kroz zahtijevanje standarda 5-11 i samo jedna trgovačka firma to ispunjava, ali bi oni to vjerovatno šili vani. Dok naše firme šiju za švicarsku policiju i vojsku, austrijsku policiju, poljsku vojsku i tako dalje. Imaju takve standarde da ih maltene kupci ne provjeravaju – kazao je Međić.

Navodi da “kada je u pitanju izgled, on je sad propisao da neki znak na rukavu ili gdje god, mora da bude npr. 2 cm dug ili širok 1 cm. To nema veze sa kvalitetom, i tu treba malo slobode da se ostavi jer kao da je bitno hoće li biti kraća ili duža 1 cm”.

– Firme čak nude da naprave prototip uniforme i nude policiji da to vidi ali ništa. Mi tražimo da se Pravilnik ne objavi već da se uđe u reviziju i da se dorade kriteriji i da se u tim koji bi to radio uvrste ljudi iz branše koji najbolje znaju taj posao – zaključuje Međić.

Sporni pravilnik dotiče se javnih nabavki policijskih uniformi za institucije na državnom nivou vrijednih nekoliko miliona maraka. Konzorcij koji zahtijeva promjenu Pravilnika o izgledu policijske uniforme u policijskim tijelima BiH sastoji se od kompanija MEN d.o.o. Travnik, Koteks d.o.o. Tešanj, ZENKO d.o.o. Zenica, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Sparta d.o.o. Banja Luka, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije je kazao da “donijeli smo pravilnik za policijske uniforme i u njemu je preciziran izgled i kvalitet policijskih uniformi”.

– Imao sam razgovor s našim konfekcionarima koji to rade i imali su primjedbe na taj pravilnik. Ja sam rekao o svemu možemo razgovarati, ali o kvaliteti te uniforme nema rasprave. Neću spustiti kvalitet te uniforme ni za jedan procenat, zato što želim policajca koji će izgledati uredno i fino na ulici i svom radnom mjestu i da se osjeća udobno. Ne trebaju nam nikakva kineska platna. Ja sam uvijek spreman razgovarati s njima i da im u startu damo preferencijal od nekih 20 posto, da dobiju naši domaći proizvođači, ali u pogledu kvaliteta izgleda uniforme ja lično neću popustiti niti jednog procenta. Hoću policijsku uniformu vrhunskog kvaliteta – kazao je Mektić.

(Faktor)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.