Bh. stanovništvo sve starije

BiH dijeli sudbinu starenja populacije evropskog regiona i ulazi u negativan biološki trend koji podrazumijeva više starih osoba nego djece, čime rizikuje da za 40 do 50 godina ima potpuno desetkovano stanovništvo.

Na ovo su danas u Banjaluci upozorili ministar zdravstva Federacije BiH Rusmir Mesihović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić, i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije povodom Svjetskog dana zdravlja koji se obilježava pod motom “Dodajmo život godinama”.

Prema riječima nadležnih, ovakvo stanje zbog potrebe liječenja starijeg stanovništva u budućnosti će značajno opteretiti budžete država, pa sve nadležne institucije i društvo uopšte treba sve više da rade na prevenciji i unapređenju kvaliteta života.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske /RS/ Ranko Škrbić rekao je da ministarstvo na čijem je čelu radi mnogo na unapređenju zdravlja stanovništva i pitanju starosti, ali da je istovremeno prisutan stalni trend povećanja kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, kao i karcinoma kod starijeg stanovništva za čije liječenje zdravstveni sistemi izdvajaju najviše novca.

“Pitanju zdravlja starih moramo prilaziti sa više aspekata, prije svega, sa više međugeneracijske solidarnosti”, rekao je Škrbić na današnjoj konferenciji za novinare i dodao da zdrav način života podrazumijeva fizičku aktivnost i odricanje od loše ishrane, konzumiranja cigareta, alkohola…

Ministar zdravstva Federacije BiH Rusmir Mesihović rekao je da o zdravlju treba misliti od rane mladosti, ističući da ono što se dešava prije 55 ili 60 godine života treba da bude temelj kvalitetne i zdrave starosti.

Prema njegovim riječima, prosječni životni vijek u BiH je 76 godina i duži je nego u Srbiji i Makedoniji, isti kao u Hrvatskoj, a kraći nego u Sloveniji, gdje je prosječni životni vijek 79 godina.

Šef kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Haris Hajrulahović rekao je da je u svijetu 1950. godine bilo 14 miliona ljudi preko 80 godina dok se procjenjuje da će ih 2050. godine biti oko 400 miliona.

Prema njegovim riječima, za manje od pet godina broj starijih od 65 godina biće veći od broja djece mlađe od pet godina.

“EU troši u prosjeku jednu četvrtinu bruto nacionalnog dohotka na socijalnu i zdravstvenu zaštitu i dugotrajnu njegu starijeg stanovništva”, rekao je Hajrulahović.

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. aprila pod motom “Dodajmo život godinama” sa ciljem da se otvori dijalog o najboljim politikama za unapređenje i zaštitu zdravlja tokom cijelog procesa starenja.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, u subotu, 7. aprila, širom BiH biće održane ulične akcije dijeljenja promotivnog materijala za unapređenje zdravlja kao i kontrolnih pregleda stanovništva – mjerenja krvnog pritiska, kontrole krvne slike i drugo.

(VisokoIN/Srna)