BHRT demantovao pisanje ‘Dnevnog avaza’ da je urednik Amarildo Gutić skrivao dokaze o zločinima u Zenici tokom rata

BH Radio televizija demantirala je danas napise pojedinih medija u kojima se urednik BHT1 Amarildo Gutić “neosnovano, neargumentirano i netačno stavlja u kontekst odgovornosti za “skrivanje dokaza” o zločinima u Zenici tokom rata.

U saopćenju za javnost BHRT-a ocjenjuje se netačnim navod da je Amarildo Gutić tokom rata bio urednik NTV Zetel, naglašavajući da je to jednostavno provjeriti. U radnoj knjižici je upisan datum 1. maj 1996. kao početak njegovog radnog angažmana u navedenoj TV kući, što automatski obara sve iznesene navode.

Također je demantirano navodno direktno učešće ratnog urednika u NTV Zetel Amarilda Gutića u pravljenju snimaka odnosa prema ratnim vojnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti u Zenici tokom rata, BHRT, kao i prikrivanju snimaka zašto se u tekstu na teret Amarilda Gutića stavlja potencijalna krivična odgovornost za prikrivanje ratnih zločina.

BHRT poziva sve meritorne institucije u BiH da u okviru svojih mandata i ovlaštenja istraže i dokumentiraju eventualnu umiješanost uposlenika Javnog RTV servisa, dokažu osnovanost sumnje i shodno tome u legalnoj i legitimnoj proceduri procesuiraju slučaj i aktere.

Naglašava se da BHRT neće podleći pritiscima te da će iskoristiti sva legalna sredstva da zaustavi rušenje ugleda i kredibiliteta kuće kroz kriminiziranje njenih uposlenika i u punom kapacitetu će stati u njihovu zaštitu.

Zaključuje se da je BHRT otvoren za sve zahtjeve i procedure koje proizađu od nadležnih institucija i funcioniranja vladavine prava i jezika argumenata.

(VisokoIN/Fena)