BHRTV o stanju u RTV Visoko: Da li je urađeno sve po zakonu?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nesvakidašnja situacija dešava se u Javnom preduzeću RTV Visoko koje je odnedavno prebačeno u JU Centar za kulturu i informisanje. Dio uposlenika ide na posao u Centar za kulturu i informisanje, dok drugi dio uposlenika i dalje dolazi na posao u prostorije RTV Visoko. Dok dio uposlenih tvrdi da je riječ o kriminalu i samovolji lokalne vlasti, u Općini Visoko tvrde da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Dugovanja prema uposlenim, jedino je što je ostalo u JP RTV Visoko nakon prebacivanja dozvole za emitovanje, određenog broja uposlenih i dijela opreme u JU Centar za kulturu i informisanje. Šest uposlenika JP RTV Visoko na posao dolaze u prazne prostorije, a za cijelu situaciju, u kojoj sumnjaju da je urađena mimo zakona, okrivljuju lokalnu vlast.

ALEN JAZIĆ, uposlenik JP RTV Visoko

Onda bi mogli i mi promijeniti svoja vlastita imena prenijeti imovinu na ta neka nova imena koja izaberemo i da ne plaćamo državi niti poreze niti takse niti sva ostala dugovanja….

IRMA JUSUFBEGOVIĆ, uposlenica JP RTV Visoko

Bilo je rečeno da će svi radnici preći u Javnu ustanovu centar za kulturu i informisanje, mi ne znamo zašto smo mi ostali ovdje, nas šestoro…

U Općini Visoko, koja je osivač JP RTV Visoko, kategorični su da je bilo kršenja zakona. Ističu da su sve uradili zbog nemogućnosti da, u dugovima opterećenom preduzeću, omoguće građanima da imaju lokalni Javni servis.

Da li je urađeno sve po zakonu, odnosno da li postoje sumnje u kršenje zakona, utvrdit će Tužilaštvo ZDK kojem je uz nekoliko dokaza predata tužba od pravnih predstavnika šest uposlenih JP RTV Visoko.

(BHRTV / Harun Bošnjak)

Više vijesti