Biciklistički praznik okupio oko 120 sarajevskih mališana

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U cilju promocije biciklizma među najmlađom populacijom, danas je na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu održan deveti tradicionalni biciklistički događaj za djecu Giro Bambino, koji je okupio oko 120 dječaka i djevojčica uzrasta do 12 godina.

Riječ je o tradicionalnom događaju, koji krovno sarajevsko biciklističko udruženje Giro di Sarajevo organizuje povodom završetka školske godine.

Kroz mali biciklistički poligon i asistenciju profesionalnih biciklista, djeca su danas imala priliku učiti o tehnikama vožnje, svojim pravima u saobraćaju, saobraćajnim pravilima, ali i sportskim aspektima ovog popularnog sporta.

“Već deset godina organizujemo veliki Giro di Sarajevo, sa istim motivom. Od prvog dana do danas hoćemo svoje staze, biciklističke staze. Znate da je biciklizam u BiH na vrlo niskom nivou, pogotovo onaj takmičarski nivo, zato želimo da napravimo neku sinergiju da malu djecu afirmišemo da se počnu baviti biciklizmom, da zavole biciklazam, da znaju da je to jedan od najljepših sportova kojim mogu razviti svoje aerobne i anaerobne sposobnosti”, rekao je Emir Hulusić, ispred udruženja Giro di Sarajevo.

Istakao da je svake godine sve više učesnika, kako na događaju Giro di Sarajevo, tako i na Giro Bambinu, te se nada da će neki od ovih mladih biciklista u budućnosti postati i profesionalci u ovom sportu, a za to im je, kako kaže, potrebna veća podrška vlasti.

“Imamo dosta talenata kod mladih, međutim nemamo podršku vlasti, nemamo podršku sponzora i ne možemo da finansiramo, jer biciklizam je jako skup sport. Još uvijek nemamo podršku kao što susjedne države Slovenija i Hrvatska imaju, tako da mi samim ovim Giro Bambinon i inicijativom naših sponzora pokušavamo da to dignemo na jedan veći nivo i da osvijestimo vlasti i one koji su odgovorni za to da vide da imamo mladu raju koja želi da se bavi biciklizmom i da uživa u biciklizmu”, poručio je Hulusić.

Registracija za ovogodišnji Giro Bambino ista je kao prethodnih godina i vršila se besplatno na samom mjestu događaja. Jedini uslov za učešće bio je ispravan bicikl, a čak i u pogledu manjih kvarova, bio je spreman mini servis, koji su obezbijedila partner udruženja. Oni najmlađi su poligon mogli proći i zajedno sa roditeljima, a za najsretnije su predviđene nagrade.

Udruženje Giro di Sarajevo, svjesno velikih saobraćajnih gužvi u Sarajevu već godinama promoviše biciklizam kao jedno od rješenja. Cilj im je približiti biciklizam sarajevskim mališanima, tako da od malih nogu shvate da je to dobar način rekreacije, ali i prevoza u jednoj urbanoj sredini.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.