Biden podiže broj za ulazak izbjeglica na 62.500

Američki predsjednik Joseph Biden odlučio je da povećava kvotu za prijem izbjeglica na 62.500 i zvanično nakon što se našao na udaru kritike obje stranke zbog kašnjenja sa ukidanjem ograničenja od 15.000 koje je uveo bivši predsjednik Donald Trump.

Biden je prošlog mjeseca proširio kriterijume za useljenje čime je ukinuo jednu prepreku za izbjeglice koje ulaze u SAD, a koje je postavio Trump, ali je odložio ukidanje godišnje granice što je izazvalo gnjev advokata izbjeglica i nekih demokratskih zakonodavaca.

Joe Biden je u izjavi rekao da nova granica „briše historijski nizak broj koji je postavila prethodna administracija“, dodajući da Trumpova kvota nije odražavala američke vrijednosti kao nacije koja prima i podržava izbjeglice“.

„Važno je preduzeti ovu akciju danas kako bismo uklonili bilo kakvu dugotrajnu sumnju izbjeglicama širom svijeta koje su toliko pretrpjele i koje sa nestrpljenjem čekaju da njihovi novi životi počnu“, dodao je Biden.

Biden je rekao da je „tužna istina“ da SAD do kraja fiskalne godine u septembru neće dostići granicu od 62.500, s obzirom na pandemiju i ograničenja mogućnosti preseljenja.

Vezani članci

Bimal preuzima većinski vlasnički udio u fabrici Bečejka

VISOKOIN.COM

Sječa direktora u UniCredit banci: Prvi veliki potez novog šefa, poznato i ko će voditi tržište BiH

VISOKOIN.COM

U većem dijelu BiH saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu

VISOKOIN.COM

Odzvonilo gužvama i šalterima: UIO BiH počinje izdavati digitalni potpis

VISOKOIN.COM

U BiH nestabilno vrijeme, temperatura do 23 stepena

VISOKOIN.COM

Krpelji već ujedaju!

VISOKOIN.COM