BiH: 20.000 žiranata vraćalo tuđe kredite u prvih šest mjeseci ove godine

U BiH je u prvih šest mjeseci ove godine oko 20.000 žiranata vraćalo tuđe kredite”, rekao je predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata Joco Cvjetković.
Cvjetković je rekao da je u Republici Srpskoj u prvih šest mjeseci 7 000 žiranata vratilo oko 10 miliona KM kredita, dok je u Federaciji BiH oko 13 000 žiranata vratilo oko 17 miliona KM.

On je ponovio da u BiH ima oko 200.000 slučajeva u kojima kredit vraćaju žiranti i da su se na desetine ljudi odlučili na samoubistvo, jer ih je vraćanje tućih kredita dovelo na “prosjački štap”.

“Naše procjene govore da više od 90 000 građana vraća tuđe kredite, ali većina njih ne vraća samo jedan nego minimalno dva kredita”, rekao je Cvjetković za “Večernji list” izdanje za BiH.

Cvjetković je naglasio da žiranti vraćaju desetine miliona maraka tuđih kredita i da je vrijeme da takva praksa bude okončana.

Kako prenosi Srna, on je rekao da je RS ušla u izmjene zakona koje se odnose na ovu problematiku, dok u FBiH tek ulaze u ovu proceduru zbog problema oko konstituisanja vlasti.

(VisokoIN)