da block

BiH će imati najmanji ekonomski rast u regionu

da block

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u novom globalnom izvještaju prepolovio prognozu blagog rasta ekonomije BiH u ovoj godini sa ranijih jedan odsto na 0,5 posto, dok za 2014. projektuje povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) za dva procenta.

U MMF-u procjenjuju da će BiH u 2013. godini imati najmanji ekonomski rast u regionu srednje i istočne Evrope, s izuzetkom Mađarske, za koju vjeruju da će biti u stagnaciji, i Hrvatske, koja bi trebalo da ostane u recesiji sa padom BDP-a od 0,2 posto.

Od zemalja bližeg okruženja, Srbiji i Makedoniji se ove godine prognozira ekonomski rast od dva posto, Crnoj Gori 1,2 posto, Kosovu 2,9 posto i Albaniji 1,8 posto.

Ekonomski analitičati ukazuju da MMF u novom izvještaju do 2018. godine ne projektuje godišnji rast BDP-a BiH iznad četiri posto, što ocjenjuju zabrinjavajućim, navodeći da je sve ispod ekonomskog rasta od sedam posto nedovoljno da građani osjete poboljšanje životnog standarda, pišu Nezavisne novine.

Vjekoslav Domljan, profesor ekonomije na Univerzitetima u Sarajevu i Mostaru, kao najveće ekonomske boljke BiH navodi visoku i narastajuću stopu nezaposlenosti, kao i neaktivnu radnu snagu za koju kaže da je brojnija od radno uposlenih.

Neaktivnu radnu snagu, kako ističe, čine rano penzionisani radnici, domaćice, obeshrabrena omladina koja je odustala od potrage za poslom, te invalidne i oboljele osobe.

Domljan ukazuje na potrebu značajnog podizanja produktivnosti i konkurentnosti domaće privrede, kako se razvoj i zapošljavanje ne bi usmjeravalo na niskoakumulativne grane poput tekstilne i obućarske industrije.

MMF je, inače, umanjio ukupni globalni privredni rast prognoziran za 2013, uz napomenu da će situacija biti nešto bolja u drugoj polovini godine.

Prema toj procjeni, svjetska ekonomija će ove godine porasti za 3,3 posto, u poređenju sa 3,5 posto, koliko je bilo prognozirano u januaru.

Ovogodišnji ekonomski napredak biće na nivou prošlogodišnjeg, najviše zbog sporijeg napretka privrede SAD i nastavka stagnacije ekonomije eurozone.

MMF navodi da i dalje postoje kratkoročni rizici po globalnu privredu, naročito u evrozoni, gdje je Kipar upravo dobio međunarodnu finansijsku pomoć, dok slabost Italije izaziva novu bojazan.

Tempo ekonomskog rasta nešto je sporiji od očekivanog i u zemljama u razvoju, poput Rusije, Kine, Brazila i Indije.

MMF prognozira da će SAD ove godine ostvariti ekonomski rast za 1,9 posto, dok će eurozona zabilježiti pad za 0,3 posto.

Situacija u zemljama evrozone se donekle popravila i olakšan je pritisak na državne finansije, ali to poboljšanje nije se prenijelo na kompanije i preduzeća, navodi se u izvještaju.

(VisokoIN)