BiH će izvoziti mlijeko u EU?

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO BiH), Ured za veterinarstvo BiH, entitetska i kantonalna ministarstva, rade na dokumentima koji bi nam omogućili da savladamo i preostale prepreke koje nam stoje na putu za izvoz proizvoda iz BiH u Evropsku uniju (EU), posebno mlijeka i mliječnih proizvoda – izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Po njegovim riječima, postoji nekoliko prepreka, a uslov je harmonizacija, odnosno usklađivanje tri državna zakona – Zakona o poljoprivredi, Zakona o bezbjednosti hrane i Zakona o veterinarstvu. Međutim, to je složen proces i tu se, kako je dodao Šarović, gubi dragocjeno vrijeme.

‘Nastojimo da stvorimo neke prečice i da dogovorom tri ministarstva, a na pragu smo tog dogovora, uspostavimo vertikalnu komandnu liniju, odnosno da uspostavimo jednu instituciju, a to je Ured za veterinarstvo BiH, kao instituciju koja će biti garant za proizvode koji se izvoze u EU’ – dodao je Šarović.

On je kazao da je trenutno ovaj dokument na provjeri u Briselu, te je izrazio uvjerenje da će dobiti „zeleno svijetlo“.

Nakon toga, napomenuo je Šarović, počinje „trka sa vremenom“, gdje će BiH insistirati da Misija Ureda za hranu i veterinarstvo /FVO/ dođe u BiH i provjeri objekte za proizvodnju naših ključnih mljekara.

‘Nakon toga bismo uspostavili Ured za veterinarstvo, kao instituciju pod čijom bi kontrolom ili nadležnosti, kada je riječ o međunarodnoj trgovini, bili i općinski veterinarski inspektori’ – pojasnio je novinarima Šarović, nakon otvaranja centralnog dijela regionalne konferencije o standardizaciji.

On je istakao da BiH usko sarađuje sa Briselom, te je izrazio nadu da će jedna ili dvije prepreke biti savladane.

‘Ukoliko to uradimo i omogućimo izvoz dugotrajnog mlijeka i mliječnih proizvoda, kao najosjetljivijih u EU, onda su nam otvorena vrata i za sve druge proizvode. Nadam se uspjehu, predano radimo na tome i to bi bila velika satisfakcija za sve nas koji smo u ovom lancu, od resornih institucija do domaćih proizvođača’ – kazao je Šarović.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Automobilom se zabio u baštu kafića, jedna osoba poginula

VISOKOIN.COM

Čerkez: Nikad bolje vijesti, mogu reći da ćemo ići na popuštanje mjera

Visokoin.com

LOST IN TRANSLATION Novi Zakon o javnim nabavka i zbog lošeg prevoda sa engleskog jezika

Visokoin.com

U izraelskim napadima na pojas Gaze poginulo 145 Palestinaca

VISOKOIN.COM

Obustavljen saobraćaj na dionici Žepče – Maglaj zbog nesreće

VISOKOIN.COM

Bimal preuzima većinski vlasnički udio u fabrici Bečejka

VISOKOIN.COM