BiH dobila kredit od 70 miliona eura za autoput kroz RS

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su danas u Sarajevu ugovor o dodjeli kreditnih sredstava u iznosu od 70 miliona eura, a koji su odblokirani usvajanjem Zakona o akcizama.

Direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD), Ian Brown novinarima je rekao da je izuzetno zadovoljan. Riječ je o novcu koji će biti korišten za gradnju prvih kilometara autoputa u sklopu Koridora 5-C kroz Republiku Srpsku. Novac je zajam Autoputevima RS uz garanciju BiH i RS.

– Koridor 5C je najveći infrastrukturni projekat koji se radi u BiH. Ovim potpisom, EBRD je u transportnu infrastrukturu BiH investirao više od milijardu eura. Ova investicija stvara nova radna mjesta i poboljšava ekonomsku sliku BiH – kazao je on dodavši da ovaj ugovor potvrđuje da će povećanje dovesti do novog ciklusa u investiranjeu sektor transporta BiH.

On je istakao da je BiH već imala 221 milion eura već odobrenih sredstava – koja su bila blokirana nedostatkom seta zakona o akcizama.

Kako je rekao to će dovesti do novih investicija u BiH.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH kazao je da su ovo prvi kreditni dogovori nakon usvajanja Zakona o akcizama.

– Želim vam sretnu implementaciju ovih sredstava – rekao je Bevanda.

Više vijesti