BiH: Evidentirano oko 6.000 slučajeva nasilja nad djecom

U BiH je do kraja 2010. godine evidentirano oko 6.000 slučajeva nekog od oblika nasilja nad djecom, izjavila je danas u Sarajevu pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija.

Đuderija je istakla tokom radionice pod nazivom “Jačanje sistema dječije zaštite u svrhu borbe protiv nasilja nad djecom.

– Razvoj politika i ostvarivanje rezultata na osnovu podataka” da se najveći broj slučajeva odnosi na fizičko nasilje, odnosno na blaže oblike nasilje.

“U odnosu na posljedice, teško je govoriti šta su blaži, a šta teži oblici nasilja“, istakla je Đuderija, naglasivši da je u BiH posljednjih godina smanjen broj slučajeva seksualnih oblika nasilja nad djecom.

Prema njenim riječima, to je rezultat rada i kampanja kojima se uspjela produbiti svijest profesionalaca koji se bave ovom problematikom, što ne znači da problem i dalje ne treba pratiti i na njega adekvatno reagovati.

“Važno je da se svi mi vodimo interesima bitnim za djecu i da polazimo sa stanovišta da smo obavezni da u bilo kojoj situaciji, na bilo kojem mjestu identifikujemo problem i zatražimo profesionalnu pomoć”, istakla je Đuderija.

Ona je navela da se vrlo često dešava da odrasli tolerišu neke negativne stvari, pa i nasilje, te da im to postaje normalno u svakodnevnom životu, kao što je prosjačenje djece i neke druge pojave koje se dešavaju na prostoru BiH.

Prema riječima Đuderije, resorno ministarstvo, zajedno sa drugim nadležnim institucijama, radi na tome da svijest grupa i pojedinaca bude takva da sve oblike nasilja nad djecom prepozna i da adekvatno odreaguje na njih.

Predstavnica UNICEF-a BiH Florens Bauer rekla je da je BiH jedna od četiri zemlje u kojima se provodi ovaj projekat, te da je njegov cilj u ovoj fazi da se radi na jačanju kapaciteta civilnog društva, koje ima značajnu ulogu u smislu osiguranja praćenja, kao i osiguranja konkretnih, opipljivih podataka koji dolaze sa terena.

Ona je naglasila da se, takođe, radi na jačanju centara za socijalni rad, jer oni imaju izuzetno značajnu ulogu u smislu identifikacije određenih predmeta, upućivanja drugim službama, kao i konkretnog rada na predmetima.

Bauerova je dodala da se mora raditi na koordinaciji između policije, zdravstvenih i obrazovnih ustanova, jer se samo zajedničkim radom može obezbijediti odgovarajuća reakcija.

Regionalni savjetnik za dječiju zaštitu UNICEF-a Žan Clod Legrand rekao je da u BiH postoji dokumentacija o problemu nasilja u porodici te da se zbog toga mora obezbijediti da postoji odgovarajući sveobuhvatan pristup.

Dvodnevna radionica se održava u okviru zajedničke regionalne inicijative EU i UNICEF-a za zaštitu djece od nasilja u Albaniji, BiH, Srbiji i Turskoj.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar