BiH godišnje gubi oko 200 miliona KM zbog neispunjavanja standarda EU

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Direktor Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Duljko Hasić izjavio je da BiH godišnje gubi oko 200 miliona KM jer nije uspostavila odgovarajući sistem infrastrukture kvaliteta po evropskim standardima da bi mogla plasirati meso, mlijeko i mliječne proizvode, te jaja i med na tržište EU.

VTKBiH je danas u sklopu DIHK -CEFTA projekta organizirala seminar o temi “EU propisi za hranu životinjskog porijekla.

“BiH i nakon petnaest mjeseci nakon ulaska Hrvatske u EU nije spremna i sposobna izvoziti proizvode, prvenstveno animalnog porjekla, osim dva proizvoda, sirovu kožu i svježu ribu” – izjavio je novinarima Hasić, napominjući da u oblasti mlijeka i mliječnih proizvoda godišnji gubici iznose više od 60 miliona KM.

Naveo je da je konstatovano da gotovo nema nikakvog pomaka vezano za sistem uspostavljanja odgovarajuće koordinacije nadležnih tijela, od državnog nivoa do kantona.

“Ovdje nam je prezentovano da je Ured za hranu i veterinarstvo iz Dablina, na osnovu nalaza koji je urađen početkom 2014., došao do zaključka da su proizvođači generalno spremni vezano za ispunjavanje uslova po standardima i kriterijima EU i da mogu izvoziti svoje proizvode. Međutim, kada je u pitanju infrastruktura i sistem koordinacije svih nadležnih tijela u BiH, došlo je do zastoja i nema ispunjavanja uslova, ni po osnovu preuzimanja standarda evropskog zakonodavstva, ni njegove implementacije” – naglasio je Hasić.

Pojasnio je da je došlo do zastoja u određivanju odgovarajućih tijela na nivou BiH koja će kontrolisati i davati odgovarajuće garancije vezano za kvalitet, prvenstveno sa aspekta zdravstvene ispravnosti i kontrole ove vrste proizvoda, kada je u pitanju kompletan higijenski paket u lancu veterinarske, sanitarne i fitosanitarne inspekcije.

Vetrerinarski inspektor iz Uprave za hranu Grčke i predavač na seminaru Paschalia Koufokotsiou istakla je da ovo pitanje za sobom nosi dosta izazova jer je u interesu BiH da bude u poziciji da izvozi hranu životinjskog porijekla na tržište EU.

“Smatram da je jednako važno, kako za nadležne veterinarske službe u BiH, tako i za subjekte u poslovanju s hranom, da budu upoznati o svim tim zahtjevima, kako bi bili svjesni koji su to zahtjevi koje će morati zadovoljiti, šta je to sa čim će se suočiti u budućnosti, da bi ostavarili pravo da izvoze u EU” – izjavila je Koufokotsiou.

Na seminaru, kako je dodala, riječ je o jednoj tehničkoj prezentaciji koja obuhvata brojne detaljne informacije o propisima EU, sa akcentom na dva aspekta.

“Prvi aspekat su propisi EU koji uređuju uvoz četiri grupe prehrambenih proizvoda – mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, meso i med, a drugi se odnosi na propise EU koji uređuju higijenske zahtjeve, te zdravlje životinja” – navela je Koufokotsiou.

Po njenim riječima, cilj seminara je da se predstave informacije o propisima EU koji uređuju sva navedena područja, a sa druge strane da se da prilika proizvođačima iz BiH da podijele svoja iskustva jedni sa drugima, da kažu sa kojim se poteškoćama i situacijama susreću u svojim naporima da zadovolje uslove koje nameće EU.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.