BiH i dalje u plamenu, ruski helikopter stiže sutra

Helikopter Ruske Federacije trebalo bi sutra ujutro da stigne u BiH, a bit će angažovan na području za koje se procijeni da je najteže ugroženo požarom, potvrdio je Srni pomoćnik ministra sigurnosti za civilnu zaštitu Samir Agić.

Podsjetivši da je Vijećeministara BiH prihvatilo pomoć Rusije da u BiH pošalje helikopter “K 32”, koji nosi pet tona vode u jednom zamahu, Agić je dodao da bi njegovo angažovanje trajalo dva dana.

On je rekao da očekuje da Komanda Oružanih snaga BiH večeras odobri angažovanje helikoptera na gašenju požara, te da će u zavisnosti od situacije biti procijenjeno da li će poletjeti za Trebinje ili Konjic.

“Situacija u Trebinju je izuzetno teška. Istovremeno, vatra od Konjica ide prema Nevesinju, tako da postoji velika opasnost da se proširi”, upozorio je Agić.

On je istakao da će kanader iz Hrvatske, koji je dosta pomogao u gašenju vatre na Rujištima kod Mostara, ostati pola sata duže od planiranog vremena, odnosno do 13 sati.

Najteža je situacija u Konjicu, gdje je vatra sinoć izmakla kontroli. Požar je zahvatio crnogoričnu šumu, a zbog nepristupačnog terena gašenje je otežano.

Iz Konjica stiže apel da ova opština bude prioritet u angažovanju pomoći u gašenju požara.

“Boračko jezero obavijeno je gustim dimom. Kotlina je prekrivena gustim dimom, od kog se ne vidi ništa. Osim toga, duva snažan vjetar, što otežava posao vatrogascima. Sve naše snage su iscrpljene i požari prevazilaze našu moć”, rekao je komandir općinskog štaba Civilne zaštite Konjic Fadil Tatar.

On je upozorio da se požar brzo širi prema Nevesinju, te da se i dalje čeka pomoć helikoptera Oružanih snaga.

Požar se juče proširio na oko četiri kilometra prema selu Jezero, ali kuće još nisu u opasnosti. Prema selu Kula i prema Rujištu zahvatio je crnogoričnu šumu, gdje ima i munike, a teren je izuzetno nepristupačan.

Juče je ugašen novi požar na Lupoglavu kod Bijele, požar u Sibikama kod Gakića je van kontrole, a požar u rejonu Oteležani-Studenčica u Dolini Neretvice gase sami stanovnici okolnih sela.

Već tri dana u općini Konjic je na snazi stanje elementarne nepogode.

Požarna linija u Rujištu, na području Mostara, duga je 16 kilometara, a do sada je izgorilo više hektara šume i rastinja. Nad Mostarom se nadvio gusti dim i pada pepeo.

(VisokoIN/Fena)