BiH i Makedonija uzajamno olakšavaju putovanje svojih građana

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vijeće ministara BiH danas je utvrdilo Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o uvjetima putovanja državljana dviju zemalja.

Sporazum omogućava državljanima BiH i Makedonije međusobni bezvizni režim do 90 dana u periodu od šest mjeseci, uz važeće putne dokumente ili važeću biometrijsku ličnu kartu na svim graničnim prijelazima za međunarodni saobraćaj. Građani dviju zemalja koji namjeravaju ostati duže od 90 dana na teritoriji jedne od država reguliraju svoj boravak u skladu s njenim zakonodavstvom.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika ovog sporazuma predložen je ministar vanjskih poslova, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH osiguralo pola miliona KM za EYOF

Vijeće ministara BiH usvojilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH Informaciju Ministarstva finansija i trezora o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za 2016. u iznosu 1.458.528,40 KM.

Od tih sredstava 598.938 KM odnosi se na odobrena sredstva data na raspolaganje po odlukama Vijeća ministra BiH, 359.590,40 KM odnosi se na interventno korištenje tekuće rezerve na osnovu pojedinačnih odluka članova Predsjedništva BiH, a 500.000,00 KM rezervirano je za sufinansiranje Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade 2017. (EYOF) po Odluci Vijeća ministara BiH iz 2016., saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.