BiH ima dobar sistem kontrole prisluškivanja

Kada je u pitanju prisluškivanje građana i zloupotreba određenih državnih agencija sistema prisluškivanja u odnosu na aferu u Republici Hrvatskoj, Bosna i Hercegovina ima dobar sistem kontrole upotrebe metode prisluškivanja, kazao je u izjavi Agenciji FENA Amir Kržalić iz Centra za sigurnosne studije BiH.

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) po zakonu ima nadležnost za prisluškivanje, ali svi materijali koji se prikupe bez odobrenja suda su ništavni i nisu vjerodostojni.

Istaknuo je da je do sada bilo nekoliko novinskih napisa da se radilo o aferama prisluškivanja, međutim, Agencija za kontrolu rada obavještajnih agencija u BiH nije zabilježila ilegalna prisluškivanja.

“Postoje dobri mehanizmi za kontrolu sistema prisluškivanja i ne može doći do zloupotrebe. Naravno, kao i u svim zemljama postoji mogućnost zloupotrebe zavisno od osoblja koje je odgovorno prema svom poslu i tako može doći do curenja informacija i prisluškivanja, ali mehanizmi omogućuju da se to vrlo jednostavno utvrdi”, kaže Kržalić.

Upitan da uporedi BiH i Hrvatsku kada je u pitanju afera prisluškivanja, Kržalić naglašava da Hrvatska ima potpuno drugačiji model sigurnosnih agencija i policija u odnosu na BiH te dodaje da u Hrvatskoj postoji više sistema zbog čega je i veća mogućnost zloupotrebe.

“Ukoliko je ostavljena mogućnost da se u svakoj policijskoj postaji može vršiti prisluškivanje onda postoji i veća vjerovatnoća za zloupotrebu. U BiH imamo samo OSA-u i donedavno su tu mogućnost imali entitetski MUP-ovi, ali ne i niži nivoi policijskih organizacija”, kaže Kržalić.

Kada je u pitanju zaštita ličnih podataka, Kržalić podsjeća da postoji Agencija za zaštitu ličnih podataka koja u tom smislu obavlja taj posao i do sada nije bilo zloupotrebe ličnih podataka građana, dodajući da ipak postoji situacija kada se zahtijeva jedinstveni matični broj iako je on zaštićeni lični podatak.

Potcrtao je da bi možda trebalo više raditi na informiranju građana i institucija o tome šta su to zaštićeni lični podaci koje građani nisu dužni dati.

U hrvatskim medijima objavljen izvještaj ureda Vijeća nacionalne sigurnosti o stručnom nadzoru nad tajnim prikupljanjem podataka, u kojem su otkrivene navodne nepravilnosti u prisluškivanju, a predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i premijer Vlade Zoran Milanović donijeli su i odluke o kadrovskim promjenama u tom uredu.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar