BiH jedna stepenica dijeli od grčke sudbine

Naša zemlja spala je na dno B-kategorije i samo jedna stepenica dijeli nas od ulaska u zonu C. U toj zoni nalaze se zemlje koje su u bankrotu i u koje niko ne investira, a od evropskih država, tu je samo Grčka.

Agencija “Moody's” snizila je kreditni rejting BiH sa B2 na B3 i stavila našu zemlju “na posmatranje”, s mogućnošću daljnjeg sniženja rejtinga. Sada imamo najgori rejting u regionu i jedan od najgorih u svijetu.

Budžetski deficit

Kako je saopćeno iz “Moody'sa”, snižavanje rejtinga, uz negativne izglede za naredni period, posljedica je pogoršanja stanja u vezi s budžetima svih nivoa, uključujući pojavu velikog deficita u oba entiteta te ograničen pristup vanjskom finansiranju. Navodi se i činjenica da politička previranja utječu na povrat vanjskog duga, što se vidjelo početkom ove godine.

Iz “Moody'sa” ističu da zemlja ima slabu perspektivu ekonomskog rasta i visoku stopu nezaposlenosti. Podsjećaju i da su naše vlasti donosile neprovedive, politički motivirane odluke o povoljnom penzionisanju i drugim socijalnim transferima, a da su se entiteti, nakon prekida aranžmana sa MMF-om 2010., okrenuli kratkoročnom finansiranju trezorskim zapisima. Iz “Moody'sa” je rečeno da visoka stopa otplate duga može dodatno produbiti budžetske rupe ove i naredne godine.

Hodžić: Teške posljedice

– Sa smanjenjem stranih investicija, krizom u Evropi i dugotrajnom političkom nestabilnošću, bh. ekonomija rasla je sporo nakon izlaska iz recesije i sada se čini da ponovo ulazi u recesiju. Slab rast otežat će pokušaje da se konsolidiraju javne finansije, a mogu se pogoršati političke tenzije – navedeno je iz “Moody'sa”.

Profesor ekonomije na Univerzitetu u Tuzli Kadrija Hodžić kaže da je sniženje rejtinga BiH logičan ishod povećanog trenda rasta javnog zaduživanja i ugrožavanja roka za servisiranje vanjskog duga. Drugi razlog sniženja, prema njegovim mišljenju, jeste nefunkcioniranje institucija BiH i produženje režima privremenog finansiranja, s obzirom na to da je bez budžeta razvoj zemlje znatno otežan, a ugled umanjen.

Pad standarda

– Posljedice sniženog rejtinga po BiH bit će suviše teške. Otežat će nam se ionako težak pristup stranom kapitalu i međunarodnim zajmovima. To znači teže otvaranje radnih mjesta, pritisak na rast kamatnih stopa i, kao rezultat svega, daljnji pad standarda građana – kazao je Hodžić.

Hurtić: Pokrenuti investicije

Ekonomski sručnjak Zlatko Hurtić kaže da zbog ekonomske krize i povećanja broja nezaposlenih budžeti dolaze pod pritisak te da isplata vanjskog duga može biti ugrožena. On ističe da će se to desiti ako se ova kriza ne prebrodi pokretanjem investicionog ciklusa, restrukturiranjem budžeta te relaksiranjem političke situacije i napretkom ka EU.

Kreditni rejting zemalja regiona

Slovenija A2 / negativan
Bugarska Baa2 / stabilan
Hrvatska Baa3 / stabilan
Rumunija Baa3 / stabilan
Mađarska Ba1 / negativan
Crna Gora Ba3 / stabilan
Albanija B1 / stabilan
BiH B3 / na posmatranju
Grčka C

(VisokoIN)