BiH još uvijek nema razvijenu svijest o doniranju organa

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednica Donorske mreže BiH Halima Resić ističe da u BiH još uvijek nije razvijena svijest o značaju doniranja organa nakon moždane smrti, te Donorska mreža ulaže ogromne napore u aktiviranje građanja da potpišu donorske kartice.

Ove godine se Evropski dan doniranja organa obilježava 28. oktobra u Sarajevo City Centru (SCC), u terminu od 12 do 14 sati.

“Svaka potpisana donorska kartica spašava jedan i više života. Nažalost građani u BiH još uvijek nisu dovoljno svjesni značaja doniranja organa.nakon moždane smrti . U svijetu se mnogo ulaže u ove kampanje, u animiranje građana, dok u Bosni i Hercegovini to nije slučaj”, kazala je Resić.

Ovogodišnji slogan kampanje je “Budite spremni spasiti živote, postanite super heroj! Kažite DA donaciji organa, tkiva i ćelija“.

“Na prevenciji hronične bubrežne bolesti se u BiH vrlo malo radi. Nažalost u BiH postoji ustaljena praksa da pacijenti ne rade redovne kontrole, ignorišu probleme koje imaju, te se javljaju ljekarima u poodmakloj fazi oboljenja bubrega. Naše Udruženje radi redovne edukacije ljekara ali i građana. Prošle sedmice smo uspješno organizirali XIII Nefrološku školu u Tešnju, gdje smo okupili stručnjake iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije organa. Veliki je interes nefrologa BiH za ovu školu, s obzirom da pored eksperata iz BIH učestvuju i mladi nefrolozi BiH i profesori iz Hrvatske. Hrvatska je vodeća zemlja u broju urađenih transplantacija u svijetu i broju donora na milion stanovnika”, kazala je.

Profesorica Resić ističe da će se ovogodišnja kampanja doniranja organa bazirati na upoznavanju javnosti s dostignućima transplantacijske medicine i važnošću odluke o darivanju organa poslije smrti, izražavanja podrške i solidarnosti prema onima koji čekaju na presađivanje organa te zahvalnosti i poštovanja svim darivateljima i njihovim obiteljima, koji su plemenitim činom spasili druge živote.

Više vijesti